25 C
Pécs
kedd, május 28, 2024
KezdőlapAlapértelmezett kategóriaElkezdődött! Irtják a szúnyogokat országszerte

Elkezdődött! Irtják a szúnyogokat országszerte

Megkezdődött a központi szúnyoggyérítés, Pécsen pedig pénteken ingyenes szúnyoglárva-gyérítő tablettákat osztanak majd. A részletekről a katasztrófavédelem tájékoztat.

Április 16-án elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít.

Az igazgatóság tájékoztatása szerint tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A svérszívók tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.

Ám a korai meleg miatt a szokásosnál hamarabb kezdtek a fák lombosodni, ami megnehezíti a biológiai gyérítést. A levegőből kijuttatott folyékony készítmény jelentős része fennakadna az ártéri erdős területeken lévő fák levelein, ezért granulátumot alkalmaznak a szakemberek. A szer áthatol a lombozaton, így bekerül a vízbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek.

A katasztrófavédelem által megbízott rovarbiológusok március eleje óta országszerte hétről hétre elemzik a lárvák és szúnyogok fejlettségi állapotát és számát. Ez alapján tervezik meg az irtás menetét. A hetente frissülő program nyomon követhető a katasztrófavédelem honlapján sok-sok jó tanács kíséretében.

Pécsen egyébként az invázió ellen ingyenes tablettákat osztanak, a készítményt április 19-én, pénteken 16.00–18.00 között lehet átvenni a PTE Szentágothai Kutatóközpontnál.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő