Hirdetés

Új Facebook-oldal indult nemrég a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Virológiai Nemzeti Labor részvételével, mellyel a szakemberek célja, hogy tájékoztassák a lakosságot a csípőszúnyogokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, valamint felhívják a figyelmet: mi mind tehetünk az ellen, hogy az idegesítő és esetenként veszélyes rovarok száma elviselhetetlen mértéket öltsön. A kooperációba persze a Biokom NKft. munkatársait is bevonták, akik a gyérítésben és felmérésben is sokat segítenek.

Lapunk is beszámolt róla, hogy az utóbbi időben tapasztalt csapadékos időjárás kedvez a vérszívóknak, és mint azt a Pécsi szúnyog néven futó új közösségi oldalon írták, a pécsiek a korábbi évekhez képest újdonságot érezhetnek:

„mintha óriási méretű csípőszúnyogok inváziója zajlana éppen a Malomvölgyben és környékén, Tüskésréten, illetve a pellérdi rétekhez és tavakhoz közeli városrészekben”

– fogalmaztak. A bejegyzésből kiderül, hogy a kifejlett példányok kiirtása szinte lehetetlen feladat, azonban a tudomány eszközeivel megfigyelik a helyzetet és azonosítják azokat a gócpontokat, melyeket a következő években, időben és célzottan, biológiai lárvagyérítéssel kezelve megelőzhető a mostanihoz hasonló helyzet az ökoszisztéma károsítása nélkül is.

A PTE Virológiai Kutatócsoport szakmai hátterével, a Biokommal együttműködve, a PTE Inno-Capital Kutatáshasznosító és Fejlesztő Kft. végzi a városi csípőszúnyogok felmérését, lát el ezzel kapcsolatos tudományos szakmai elemző, ellenőrző és gyérítéssel kapcsolatos tanácsadó, lakossági tájékoztató és egyéb feladatokat – számolt be az Univpecs.com.

A cikkben idézik Kincs Gergelyt, a PTE hasznosító vállalkozásának ügyvezetőjét, aki szerint ez jó példa arra, hogyan lehet a kutatásokból olyan kézzel fogható, bevételt is generálni képes eredmény, ami a társadalmat, a környezetvédelmet, összességében a régióban élők jólétét szolgálja.

Nyilatkozott a lapnak dr. Kemenesi Gábor, a Nemzeti Virológiai Laboratórium munkatársa is. Mint mondta: tíz év alatt szerzett tapasztalataik és helyismeretük most végre gyakorlatban is hasznosulni tud, aktívan segíthetnek, hogy megelőzhető legyen Pécsett a szúnyogok mennyiségének elharapózása. A modern elvárások viszont megkövetelik a tudatosságot a lakosság részéről is – tette hozzá. Tudni kell ugyanis, hogy Pécsett a szúnyogártalom döntő többsége a külvárosi kiskertekből származik. Magyarországon egyébként a kémiai gyérítés dominál, ami Európa legtöbb országában már tiltott eljárásnak minősül. Pécs viszont üdítő kivétel a kutató szerint:

„itt kialakult az igény arra, hogy tudományos eredményeink integrálódjanak a városvezetés döntéseibe”.

A tudós viszont azt is leszögezte, hogy a szúnyognak megvan a helye az ökoszisztémában, a természet része – akkor jelent problémát, ha túl sok van belőle. Éppen ezért, a lakosság visszajelzéseire is szükség van: érdemes letölteni és használni a Mosquito Alert applikációt, hozzájárulhatunk az invazív és a járványügyi jelentőségű szúnyogok tanulmányozásához és megfigyeléséhez. Jelzéseinkkel támogathatjuk a tudósok munkáját.


Már jó ideje zajlik a szúnyogok feltérképezése Pécsett: 

https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/reszkessetek-verszivok-dronokkal-kutatjak-fel-a-pecsi-szunyogtenyeszohelyeket/

Kiemelt kép forrása: Pécsi szúnyog Facebook 

Hirdetés