Ajjaj… Az enyhülő időjárás felgyorsítja a szúnyogok fejlődését, egyre többen vannak!

Magyarországon csaknem ötven csípőszúnyogfaj fordul elő, ezeknek szerencsére csak kisebb része okoz problémát az emberek számára. Gond azonban, hogy az egyre melegebb időjárás felgyorsítja a népszerűtlen állatok fejlődését – írták a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján. Kiemelték: ezért kulcsfontosságú a rovarok biológiai gyérítésének megfelelő időzítése. A napokban összesen ötezer hektárnyi vízfelület kezelése várható.

Az elmúlt hetekben folyamatos volt a csípőszúnyoglárvák gyérítése a nagyobb folyók mentén, valamint a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó térségében.

A szúnyoglárvák ellen egy baktériumok által termelt szelektív készítményt használnak, amelynek más élőlényre nincs hatása, ezért élővízben is alkalmazható. A folyadék formájú biológiai készítményt nagyobb vízfelületek esetében légi úton juttatják ki, kisebb vizekbe autóra szerelt nagynyomású permetezővel, egyes helyeken csónakról. A járművel nehezen megközelíthető helyeken háti permetezővel dolgoznak.

Az árvízi fajok mellett jelentős számban vannak jelen az emberközeli életmódot folytató szúnyogok is. Az emberközeli életet folytató szúnyogok akár néhány deciliter vízben is ki tudnak fejlődni. Mivel a biológiai készítményt nem lehet eljuttatni a magántelkeken lévő vízzel teli vödrökbe és hordókba, érdemes felszámolni, vagy lefedni ezeket. Még több hasznos tippet olvashatunk róla, hogy védekezzünk lakossági szinten a bosszantó rovarok ellen, ide kattintva.

Kiemelt képünk illusztráció. 

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés