14 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálElstartolt a XV. POSZT

Elstartolt a XV. POSZT

A közelgő viharfelhők ellenére végül szikrázó napsütésben nyitották meg a XV. Pécsi Színházi Találkozót csütörtökön délután a Színház téren. A fesztivál megnyitóján Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár bejelentette: kezdeményezte, hogy a vidéki kulturális fesztiválok támogatása külön sorban szerepeljen a jövő évi költségvetésben. 

A Pécsi Országos Színházi Találkozó nyitó ünnepsége Bognár Szilvi és Szokolay Dongó Balázs balladájával indult, valamint felléptek a Misina Néptáncegyüttes gyerekei is. Ezután Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Rázga Miklós a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója illetve Stenczer Béla fesztiváligazgató köszöntötte a közönséget. A közel két hetes programsorozatot pedig Udvaros Dorottya, a POSZT idei díszvendége nyitotta meg.

poszt2

Hoppál Péter beszédében kiemelte, hogy bár az idei találkozó nem indult gördülékenyen, a versenyprogram körül kialakult vita miatt, örül neki, hogy végül elültek a viharfelhők és szó szerint verőfényes napsütésben startolhat el a fesztivál.

Az államtitkár egyúttal megragadta az alkalmat és fontos bejelentést tett beszédében. Kezdeményezte ugyanis, hogy a 2016-os költségvetésben külön sorban szerepeljen a vidéki kulturális fesztiválok támogatása.

– Azt tapasztalom, hogy nincs még helyrebillentve az egyensúly, a fővárosi és a vidéki kulturális lehetőségek között, pedig meg kellene tisztelnünk azokat a szervezőket, a kulturális élet kiemelkedő szervezeteit, személyiségeit a szakma képviselőit, akik egész éven át kemény munkával szervezik azt, hogy például ez a tíz nap mindenki számára üdítő esemény legyen. Nincs az úgy rendjén, hogy amíg a budapesti fesztiválok már januárban tudják, hogy mennyi pénzből gazdálkodhatnak, addig a vidéki események szervezői nem tudnak kalkulálni – így Hoppál Péter.

További örömhír, hogy a POSZT tavalyi évi költségvetését kicsit megtoldották, így idén hatvan és fél millió forintnyi állami támogatást kapott a fesztivál.

poszt5

Páva Zsolt, polgármester beszédében felelevenítette a korábbi színházi találkozók miliőjét, és arra kérte a közönséget, hogy próbálják meg a mai fiatalságnak is átadni azt a pezsgő kulturális hangulatot, ami ilyenkor uralni szokta a várost. Ezen kívül reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban béke övezi majd a fesztivált és a szakmai viták tényleg a lényegről, nem pedig a torzsalkodásokról szólnak. Végül sok sikert és jó szórakozást kívánt a XV. Pécsi Színházi Találkozó résztvevőinek.

A nyitóünnepséget végül Udvaros Dorottya színművész, a fesztivál díszvendége zárta, aki hivatalosan is útjára indította a kulturális eseménysort. Rövid, ám annál szívhez szólóbb beszédében kiemelte: a Pécs iránti múlhatatlan szerelmét az első POSZT-nak köszönheti.

Az idei fesztivál versenyprogramjában 10 előadás szerepel, de a közönséget számos off-programra is várják. Csaknem 50 helyszínen több mint 200 program közül válogathatunk. Az eseménysorozatban hangsúlyos szerepet kap az idén 150 éves Színház- és Filmművészeti Egyetem: a város különböző helyszínein számos programmal mutatkoznak be a hallgatók.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő