20 C
Pécs
kedd, június 18, 2024
KezdőlapPécs AktuálEuroligáról álmodik az NKA női csapatának régi-új edzője

Euroligáról álmodik az NKA női csapatának régi-új edzője

Zseljko Djokics több mint nyolc évnyi szekszárdi edzősködés után hagyta ott a tolnaiakat, az NKA Universitas Pécs 2026 nyaráig írt vele alá. Győrből és a Vasasból érkezett két játékos a pécsiekhez, de a légiósokra még várni kell.

Mivel a nemrég zárult szezonban a négy közé jutás volt a célja a tavaly nyáron alaposan átalakuló NKA-nak, a végül bajnoki ötödik hellyel záruló pontvadászat csalódást keltő volt. Talán nem is olyan meglepő, hogy a csapatot vezetőedzőként az elmúlt két szezonban irányító Jovan Gorecet nem marasztalta a klub – ahogyan az új szakvezető neve hallatán sem hőköltünk hátra. Na nem azért, mintha nem fogott volna nagy halat a Pécs, viszont az a Zseljko Djokics lett az NKA Universitas Pécs újdonsült vezetőedzője, akinek egészen biztosan nem volt szüksége GPS-re, hogy idetaláljon a Mecsek lábához. Persze, hiszen köztudomású, hogy Djokics Pécsett él, innen járt dolgozni Szekszárdra is az utóbbi nyolc és fél évben.

Személyében valóban egy komoly szakmai reputációval rendelkező, Pécshez ezer szállal kötődő és nem mellesleg fanatikusnak tartott szakembert sikerült horogra akasztania a klubnak.

– Nagyon örülünk, hogy sikerült nyolc és fél év után visszacsábítanunk Pécsre Zseljkot – mondta el az NKA kedd délben tartott sajtótájékoztatóján Éles Péter, a klub szakmai igazgatója.

– Az ő szakmai tudása, munkamorálja és karizmája nem csak a felnőtt csapatunkat fogja segíteni, hanem az akadémiánk fiatal tehetségeinek a fejlődését is elősegíti majd.

Márpedig tehetségekből szerencsére nincs hiány. A felnőtt csapat keretének jelenleg is tagja három saját nevelésű kosaras, de a 20 éves Adenike Olawuyi, a 19 esztendős Laczkó  Sára és a még 18-at sem betöltő Rátkai Eszter mellett Kiss Angelika és Nadija Smailbegovics is élő szerződéssel rendelkezik a tavalyi keretből. Mivel az előző szezonban szintén az NKA-t erősítő Weninger Virággal is sikerült megállapodni a folytatásról, így máris nyolc fős magyar maggal rendelkezik a csapat, hiszen ma bejelentették Török Ágnes és Tóth Orsolya leigazolását is.

Török az utóbbi tíz évben a Győr csapatát erősítette, a 3-4-es poszton bevethető válogatott erőcsatár ráadásul a kisalföldiek csapatkapitánya is volt már évek óta. Személyében egy olyan karaktert sikerült Pécsre hoznia a klubnak, amely igazi vezére lehet a következő szezon NKA-jának. Tóth Orsolya a Vasas csapatkapitánya és alapembere volt, rá 2-3-as poszton számíthat majd Zseljko Djokics.

Az edző a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy mivel számára ez egy jubileumi év – éppen húsz esztendővel ezelőtt érkezett Magyarországra –, talán épp ez volt az, ami meggyőzte arról, hogy vissza kell térnie a pécsi kosárlabda-sportba.

– Személy szerint nekem az például nagy motiváció, hogy én voltam az utolsó edző Pécsett, még 2010/11-ben, aki Euroligában vezethette a helyi női csapatot, és kétéves távlatban szerintem igazán szép lenne, ha ekkora szünet után én lennék az első, aki újra ezt teszi – mondta mosolyogva a szakember. – Ha a keretünk jelenlegi állapotát veszem alapul, bizakodó vagyok, meggyőződésem, hogy nagyon szép eredményeket fogunk elérni együtt. Légiósunk egyelőre nincs, sajnos kicsit későn kezdtünk neki ennek a kérdésnek, de nem aggódok. Egy dolgot ígérhetek, hogy fanatikusan fogok, fogunk dolgozni, ez pedig biztos vagyok bene, hogy hozni fogja az eredményt is.

Éles Péter hozzátette, hogy valóban kicsit későn kezdték a légiósok keresgélését, így ebben a kérdésben még egy kis türelmet kért a szurkolóktól.

Azt azonban kiemelte a szakmai igazgató, hogy jelenleg összesen 10 válogatott fiatalja van a klubnak az U16-os, U18-as és U20-as korosztályokban, ami nagyon szép jövővel kecsegtet. Éles kiemelte, hogy terveik szerint ezek a fiatal tehetségek meg fogják kapni az esélyt arra, hogy a felnőtt csapatban is bizonyíthassanak majd.

Az új szezon keretének véglegesítése tehát még egy kicsit várat magára, azt azonban ezzel együtt is leszögezték a klub vezetői, hogy a 2024/25-ös bajnokságban a legjobb négybe jutás lesz a céljuk.

Igaz, Zseljko Djokics jókedvűen ehhez azért hozzáfűzte: „Ha engem kérdeznek, én mindig bajnok akarok lenni!”

Fotó: NKA

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő