Extrém sport + extrém helyszín = felejthetetlen élmény

Hirdetés

A sportolást célszerű rutinná alakítani egy sokkal kiegyensúlyozottabb, harmonikusabb életvitel érdekében. Ám mi történik, ha viszünk bele valami extremitást?

Extrém sportok

Ha sportolásról beszélünk, az emberek nagy részének először egyértelműen a legismertebb sportok jutnak eszébe. Ilyenek például a futás, labdarúgás, úszás és egyéb hasonlóan populáris mozgásformák. Természetesen, ahogy az élet többi területén, úgy itt is léteznek az átlagostól, mindennapostól jócskán eltérőek: ezek az extrém sportok.

Manapság már számtalan extrém sportot kitaláltak, mindegyik arra hivatott, hogy adrenalinszintünket az egekbe vigye. Némelyik az életveszély határát súrolja, ám akadnak olyanok is, melyek úgy nyújtanak kalandot, élményt, hogy mindeközben mégsem keletkezik bennünk semmiféle félelemérzet.

Ha Pécsen elhangzik az extrém és a Mecsek szavak együttese, biztosan eszébe jut mindnekinek a Mecsextrém Park. Számtalan izgalmas játék várja a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt, és 2021. májusában már minden hétvégén nyitva van.

Az extrém sportokat három nagyobb kategóriába tudjuk sorolni. Van az egyik csoport, amelyen belül a sportolást mi magunk is megvalósíthatjuk bármiféle külső segítség, eszközbérlés nélkül. Ez általában költséghatékonyabb és rendszeresebben végezhető, hiszen nem kell máshoz alkalmazkodnunk. Nézzünk is néhányat ezek közül!

Hegyikerékpár

A mountain bike-ként elterjedt sport nagy népszerűségnek örvend, ugyanis lényegében kerékpározásról van szó erdei ösvényeken, vagy éppen sziklás, göröngyös talajon; pontosan ettől lesz extrém. Na meg persze a sebességtől, mert általában azok, akik ezt a sportot űzik, magaslatokról kezdik meg útjukat, ezáltal ijesztő sebességeket érhetnek el.

SUP

A SUP – avagy stand up paddle, azaz állva evezés – egy igen populáris sport lett hazánkban is pár éve. Rengeteg kedvelője van, nyáron a Balatonon biztosan találkozunk velük. Nincs szükségünk másra, csak egy evezőre és egy deszkára, illetve egy mentőmellény sem árt.

Emellett természetesen vannak még bőven olcsóbban megvalósítható extrém sportok, például a vadvízi evezés, quadozás, síugrás, hegymászás.

A második csoportba sorolt sportok azok, amelyek csak akkor kivitelezhetőek, ha a megfelelő szakembert felkeresve és eszközöket kibérelve végezzük a sportolást. Magától értetődően ez a kategória egy meglehetősen nagyobb kiadást igényel, mind az eszközök, mind a sportokat űző specialisták óradíja miatt. Íme pár a teljesség igénye nélkül:

Bungee-Jumping

Ezt az extrém sportot valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk. Fesztiválok alapkelléke, az adrenalinlöket megkérdőjelezhetetlen biztosítója, édesanyák aggódásának okozója. Nagyon extrém, nagyon veszélyes, de egyszer érdemes mindenkinek kipróbálnia – persze csak akkor, ha meri!

Siklóernyőzés

Akárcsak a bungee-jumping, úgy a siklóernyőzés sem kispályásoknak való. Kiugrani egy repülőből már önmagában ijesztő, nem beszélve arról, ha másra (egy profira) vagyunk hagyatkozva és „csak” egy ernyő tart minket a levegőben. Bátraknak könnyen függőséget okoz.

A harmadik csoportot az jellemzi, hogy a sportolás folyamata igencsak költséges, ám itt már nem szorulunk külső emberre ahhoz, hogy rendszeresen végezhessük az általunk kedvelt sportot.

MotoCross

Akik jártasak a témában, tudhatják, egy crossmotor nem olcsó mulatság. Ezt a sportot gyakorolhatjuk erre kialakított pályákon, de akár erdőkben, hepehupás helyeken. Önmagában is kifejezetten veszélyesnek mondható, főleg akkor, ha futamokról beszélünk, hiszen ott iszonyatosan sok baleset történhet a küzdőtársak sebessége, reflexideje és koncentrációja miatt. Csak óvatosan!

RallyCross

A rally eléggé hasonlít a MotoCrosshoz, de ehhez nyilvánvalóan nem motorra, hanem egy rally autóra lesz szükségünk. Összetett sport, amelyet űzhetünk erdőben, sivatagban, sárban, illetve pályákon is. A magyar földesutak, homokos pályák kiváló otthont biztosítanak a rally bajnokságoknak.

Ha már sport és versenyek, akkor fogadásokat is érdemes kötni, hiszen így duplán extrém lesz az adott sport. Izgulhatunk a résztvevőkért, illetve az általunk rakott tét miatt is feljebb mehet az adrenalinunk. Természetesen a megnyert fogadások duplán okoznak boldogságot, egyrészt a versenyző győzelme, másrészt pedig a nyert összeg csal mosolyt az arcunkra. Ezen fogadásokat ajánlatos az unibet mobil alkalmazásán keresztül megtenni, hiszen ez egy rettenetesen egyszerű, átlátható és könnyen kezelhető felület. Ahogy Kollár Aladár, a fogadóipar egyik kiemelkedő szakértője fogalmazott, ez egy rendkívül profitáló lehetőség, amelyet egy kis utánajárással bárki végezhet, kényelmesen akár otthonról is.

Extrém helyszínek

Szárazföld

Magyarország hemzseg a hihetetlenül egyedi helyektől, ezek közül sok általában rejtett, eldugottabb helyen rejtőzik. Habár számtalan extrémnek mondható, különleges helyszín található országon belül, ezek felfedezése nem egyszerű, de megéri, mert a látvány, amit nyújtanak, máshoz nem fogható. Főleg akkor, ha ezt megspékeljük a sportolás élményével is. Tökéletes példa erre a pécsiek körében elhíresült Mecsek-hegység, ahova messzi városokból is gyakran érkeznek turisták. Nemcsak szépségéért és természeti adottságaiért látogatnak el ide, hanem a sokszor megrendezett Rally versenyéért is, amelyet idén június 25-én már az 54. alkalommal tekinthetünk meg a hegység szívében és Pécs utcáin egyaránt.

Víz

Ha víz és Magyarország, mindenkinek a csodálatos Balaton jut eszébe – nem véletlenül. Ámbár a magyar tengeren kívül sok más gyakran látogatott hely van, ilyen például a Tisza-tó, a Velencei-tó de meg kell említenünk a Sajó folyót is, ahol rendszerint rendeznek kajak-kenu bajnokságokat. Közismert vízisportnak minősül még a windsurfing, illetve a vitorlázás, utóbbiból szintén tartanak országszerte megmérettetéseket.

Pálya

Pálya alatt azt a terepet értjük, amit kifejezetten az adott sportolást elősegítő célból hoztak létre. Ezeket a sportokat csak és kizárólag az erre alkalmas helyen lehet végezni bizonyos okokból kifolyólag. Például a megfelelő biztonság garantálása vagy a sportolás kivitelezése. Előbbi okhoz említhetjük a lövészetet. Célba lőni csak az erre létrehozott lőtereken tudunk, ahol a védelem maximális. Utóbbihoz remek sport a beltéri szabadesés, amely hasonló az ejtőernyőzéshez és a bázisugráshoz, csak – ahogy a neve is indikálja – nem kint zajlik, hanem egy speciális pályán, jellegzetes eljárások segítségével.

Összességében tehát sportolni jó és szükséges, ráadásul, ha ezt extrémen űzzük egy szemet gyönyörködtető helyen, az élmény garantáltan emlékezetes lesz. Ha inkább csak ezen sportok nézése hoz lázba minket, akkor pedig irány az Unibet!

(x)

Hirdetés