Hirdetés

Nyaranta sajnos hazánkban is rendszeresen jelennek meg hírek a folyóink vízébe fulladt emberekről – felnőttekről és gyerekekről egyaránt. A szeszélyes hullámok sok esetben még a legtapasztaltabb úszót is meg tudják téveszteni, másodpercek alatt megtörténhet a tragédia. Néhány napja egy baranyai, kisfiát mentő édesapa vesztette életét a Dunán. Hogy hasonló szörnyűség ne fordulhasson elő, álljon itt néhány fontos tipp, mire figyeljünk ha szabadvízi fürdőzésre készülnénk. 

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól kértünk segítséget abban, hogy olvasóinkkal megoszthassuk a leglényegesebb tudnivalókat, ami szabad vizeinkben való fürdőzést illeti. Az alábbiakban megosztjuk a szabályokat és tanácsokat, melyekkel a szervek szolgáltak. 

  • Alapszabály, hogy ezekben fürdeni, úszni kizárólag a bóják által határolt területen belül, tehát kijelölt fürdőhelyen lehet. A területet jelző táblán kék mezőben fehér nyíl látható, és a távolság feltüntetésével határozzák meg annak hosszát. A 120 centinél mélyebb víz határát a tavakon „120 cm” feliratú tábla jelöli. Azon túl mélyebb lehet és vízijárművek közlekedhetnek, tehát ott a fürdőzés nem lenne biztonságos.
  • Fontos, hogy ne menjünk a vízbe közvetlenül étkezés után, felhevült testtel, illetve ha előzőleg alkoholt fogyasztottunk.
  • Hat éven aluli gyermek és 12 éven aluli úszni nem tudó gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürdőzhet bármilyen szabad vízben.
  • Aki nem tud úszni, még gumimatraccal és vízibiciklivel se menjen vállig érő víznél mélyebbe!
  • Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ebben az esetben is a fürdőzési szabályok érvényesek.
  • A vízben tartózkodók közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.
  • Tilos fürdeni ott, ahol azt tiltó tábla jelzi.
  • Soha ne induljunk el a szél által elsodort labdákért, matracokért! Az emberélet bármely tárgynál többet ér.
  • Akik matracon, szörfön elsodródnak, maradjanak az eszközön, míg a segítség megérkezik, és ne hagyják el azt.
  • Ha elsodródunk vagy viharba kerülünk, azonnal hívjuk a rendőrséget a 112-es számon és próbálják betájolni a helyzetünket a partvonal tereptárgyaihoz viszonyítva!

A folyó tehát nem feltétlenül emberbarát kategória: sodor, pörget, örvénylik. Az ismeretlen szakaszok még a jó úszók számára sem veszélytelenek.

Legjobb, ha minden eshetőségre felkészülünk, és rákeresünk az interneten azon helyekre, ahol biztonságosan fürödhetünk. Ezen az oldalon az összes hazai strandot megtaláljuk. Emellett érdemes csobbanás előtt tanulmányozni a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) évről évre közzétett értékelését, melyben a minősített hazai szabadvízi fürdőhelyek besorolását látjuk.

Hirdetés