5 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapPécs AktuálFelrobbantották a volt ipari műemléket

Felrobbantották a volt ipari műemléket

Felrobbantották a több mint 100 éve épült Pécs-újhegyi erőmű épületét. A régóta kihalt erőmű két éve még műemléknek számított, azóta azonban levették róla a védettséget, mivel annyira elhanyagolt és kifosztott állapotba került. Azt, hogy mi épül majd a felrobbantott erőmű helyén, még nem tudni. 

Felrobbantották a volt ipari műemléket!Felrobbantották a volt ipari műemléket!

Posted by PécsMa.hu on Tuesday, February 9, 2016

Február 9-én felrobbantották az 1914-ben épített újhegyi erőművet. A több mint egy évszázada Pécsett álló hatalmas épület több mint egy évtizede állt már üresen, mígnem egy hatalmas robbanással el nem tűnt.

Így nézett ki "fénykorában" az erőmű
Így nézett ki „fénykorában” az erőmű

A jelenleg magántulajdonban lévő vasbeton erőmű azonban nem dőlt össze teljesen. A kazánház és a gépház a földel lett egyenlő, az északi kapcsolóház tömbje viszont még megmaradt, de csak egy rövid időre. Ezt az épületrészt a közelben lakók elmondása szerint február 15-én robbantják majd fel.

A robbanás első pillanatai
A robbanás első pillanatai

Megtudtuk, hogy az épület tulajdonosa a robbantás előtt 2 éven keresztül egyeztetett a környékbeli cégek és épületek tulajdonosaival, valamint azt is, hogy jövőbeni tervei közt valamiféle beruházás áll.

A torony már a múltté
A torony már a múltté

Azt ugyanakkor nem tudni, hogy pontosan mi lesz a robbantás után üresen maradó területen, ugyanis a tulajdonosnak egyeztetnie kell még az önkormányzattal is ebben az ügyben.

A portól alig lehetett látni
A portól alig lehetett látni

A Miniszterelnökséget vezető miniszter rendelete tavaly februárban jelent meg a Magyar Közlönyben. Ebben az áll, hogy újhegyi erőmű épületegyüttesének védettségét azért szüntették meg, mert a védelem alapját képező értékeit helyreállíthatatlanul elvesztette.

Ez maradt a nagy bumm után
Ez maradt a nagy bumm után

Megkerestük a tárcát is, hogy pontosan milyen okok vezettek ide, és miért döntöttek az oltalom levételéről, amint válaszuk megérkezik, frissítjük a cikkünket.

A romok eltakarítása még csak most jön
A romok eltakarítása még csak most jön

Annyit azonban tudni lehet, hogy a 2000-es évek elején még filmgyárat is megálmodtak ide, aztán pedig rehabilitációs-központot is terveztek az erőmű helyére, de semmi se lett belőlük, mivel ám folyamatosan hordták szét az épületet a tolvajok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő