Hirdetés

Május 23-án, Ljubljanában tartották a Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti verseny díjátadó gáláját, amelyen a pécsi vásárcsarnok kapta a fődíjat.

A Baumit Life Challenge nemzetközi építészeti versenyt 2014 óta, kétévente rendezik meg. Az idei eseményre több mint 300 pályázat – köztük 29 magyar – érkezett, 23 európai országból. A hazai homlokzati megoldások közül kettő jutott be a döntőbe: egy máriaremetei családi ház és a megújult pécsi piac épülete.

Az új pécsi vásárcsarnok, amely a középület kategória döntőseként került a legnívósabb pályázatok közé, elnyerte a Life Challenge szakmai fődíját. Tervezői Getto Tamás DLA és Sztranyák Gergely DLA (GETTOPLAN Bt.), kivitelezője a B Build & Trade Kft.

A nemzetközi zsűri így méltatta a fődíjat elnyerő épületet:

„Óriási fehér felületek, hosszan elnyúló falak különleges térhatása és egy nagyszabású üvegfal határozza meg az új vásárcsarnok burkolatát. Ezek együttesen egy szinte archetipikus térelrendezést hoznak létre, ami egy egyszerű, mégis kifinomult szerkezetet eredményez. A csarnok időtlen környezetet kínál a kikapcsolódáshoz vagy a bevásárláshoz egyaránt.”

A piac különlegessége, hogy íves, karcsú, féloldalt üvegezett kialakítású homlokzata egy római bazilikára emlékeztet, míg az egybefüggő belső tér a keleti bazárok nyüzsgését idézi.

A szakmai versenyen az idei az első alkalom, hogy hazai pályázat kapott fődíjat.

A fődíj elnyerése egyúttal a következő Life Challenge díjátadó esemény megszervezésének jogát is jelenti a győztes pályázó hazájában, tehát 2026-ban Magyarországon zajlik majd a Baumit Life Challenge díjátadó.

A 2024-es kategóriagyőztesek:

  • Családi ház: Carnation street 4., Litvánia
  • Társasház: NSA13 „TWPEAKS”, Spanyolország
  • Középület: Kindergarten among mountains, Szlovénia
  • Energetikai felújítás: Moxy Kaunas Center, Litvánia
  • Műemlék: Children’s Hospice Karitas, Lengyelország
  • Különleges textúra: VINO.TAKE, Ausztria

Nem ez az első alkalom, hogy elismerik a vásárcsarnok tervezőit. 2023-ban, az Év háza versenyen különdíjat vehettek át az alkotók, amelyről alábbi cikkünkben írtuk részletesen:

Hirdetés