Hirdetés

Olasz és román hagyományőrző csoportok, gladiátorok is csatlakoznak idén a belváros szívében felvonuló ókori római praetorianusokhoz. A Cella Septichora Látogatóközpontban Sopianae-i örökségünk ihlette kortárs üvegtárgyak kiállítása, amíg a Janus Pannonius Múzeumban tárgysimogatóval és a Római Lapidáriumban vezetésekkel várják az érdeklődőket.

A Sopianae Reviviscit Történelmi Hagyományőrző Egyesület két éve egyre növekvő létszámmal szervezi meg a nagysikerű belvárosi kosztümös felvonulást – olvasható a pécsi önkormányzat közleményében. Az Életre keltjük Sopianae-t! lehetőséget teremt városunk ókori múltjának szórakoztató megismerésére, kicsit mi is a történelem részeseivé válhatunk a programkavalkádban.

Az Életre keltjük Sopianae-t! felvonulás az évek során egyre több érdeklődőt vonz nemzetközi szinten is, mert a pécsi programkínálatban egyszerre jelenik meg a műfaji sokszínűség, az ismeretterjesztés, de a jövő nemzedékének is lehetőséget ad történelmünk szórakoztató megismerésére. A Pécsi Kulturális Központ operatív segítségével május 31-június 1. között zajló programsorozatban a katonai csoportokon kívül korhű kézműves foglalkozások, a Janus Pannonius Múzeum ókori római tárgyainak kiállítása, a pécsi világörökségi helyszíneken pedig a vezetéseken kívül a római emlékek által ihletett összművészeti palettán mozgó műsor valósul meg divatbemutatóval. Június 1-én továbbá a Cella Septichora Látogatóközpont és az Ókeresztény Mauzóleum is ingyenesen látogatható 10-20 óra között.

– Az Életre keltjük Sopianae-t! hagyományőrző fesztivál rendkívül fontos számunkra, hiszen Pécs múltjának és jelenének is meghatározó eleme az UNESCO pécsi világörökség, e hétvégén a város szívében táborozó csoportok a történelemkönyvekből ismert emlékeket hívják életre. Ezért is álltunk az idei évben a civil szerveződés mellé a város közművelődési intézményeivel – mondta el Zag Gábor Pécs MJV kultúráért felelős alpolgármestere.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint, az első nap a készülődés jegyében telik, hiszen felépül a Szent István téren a Castrum. Délután 17:30-kor hálaadó áldozattal megkezdődik a látványos belvárosi vonulás, amely a katonai táborból a Ferencesek utcáján át a Kossuth térig, onnan a Széchenyi téren keresztül a Janus Pannonius utcán érkezik vissza a programok helyszínére, ahol a csoportok táboroznak egy éjszakát. Szombaton táncelőadás, eskütétel és gladiátorjáték várja az érdeklődőket. A Cella Septichora Látogatóközpontban kézműves foglalkozásokkal, workshopokkal, vezetett sétákkal, a Janus Pannonius Látogatóközpontban a leletsimogatón kívül ingyenes vezetéssel mutatják be a felújított Római Lapidáriumot.

– A Cella Septichora Látogatóközpontban mindig is nagy hangsúlyt fektettek az innovatív örökség-interpretációra kollégáink. Ennek is köszönhető a hétvégi rendezvény egyik kiemelkedő beltéri programja, a VITRUM LUX – Üvegfény összművészeti szimpózium, amely a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar tárgyalkotás- és textilművész szakos BA hallgatóinak Pécs későrómai öröksége által ihletett installációit, ruháit mutatja be a Pécsi Művészeti Szakközépiskola tánc szakos hallgatóinak produkciójával egybekötvemondta Hummel Márk, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A hétvége számos izgalmas programot tartogat a Szent István téren és környékén kívül is, hiszen pénteken középkori bemutatókkal és vezetésekkel a Janus Pannonius Múzeum idén is csatlakozik az országos Régészet napjai-sorozathoz, a Zsolnay Kulturális Negyedben pedig kulturális csemegékkel várják a látogatókat a Zsolnay Pikniken.

– A Janus Pannonius Múzeum idén abban a szerencsés helyzetben van, hogy a Régészet Napja programsorozat Középkori Udvarában és a római kori tárgybemutatókon, vezetéseken is a megújult Janus Pannonius Múzeum Látogatóközpontban fogadhatják kollégáink az érdeklődőket, ahol minden korosztály megtalálhatja a számára legérdekesebb elfoglaltságot – fogalmazott Bertók Gábor a Janus Pannonius Múzeum igazgatója.

Alessandro Regonaschi, a 2022-ben alapított Sopianae Reviviscit Történelmi Hagyományőrző Egyesület elnöke személyes kapcsolatainak köszönhetően tudta Pécsre invitálni a közel 20 éves múltra visszatekintő olasz Romanitas Egyesület tagjait, a romániai Terra Dacica Aeterna újrajátszó csoportot és számos, a kor megelevenítését élmény-szerűen bemutató csapatot is – zárul a közlemény.

Részletes program és a fellépők bemutatása: (1) Életre keltjük Sopianae-t – Sopianae Reviviscit | Facebook

Egyesület weboldala: Rólunk – sopianaereviviscit

Hirdetés