13 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletFőhajtás a Hősök terén, retró bányásznap Vasason

Főhajtás a Hősök terén, retró bányásznap Vasason

A Hősök terén és Vasason tartottak ma bányásznapi ünnepséget.

A Hősök terén reggel volt bányászok, és helyi politikusok emlékeztek a bányászmúltra, és helyeztek el koszorúkat az emlékhelyen.

Vasason a hagyományoknak megfelelően retró bányásznapot tartottak kora délutántól. Volt koszorúzás az emlékparkban, amelyen köszöntőt mondott Péterffy Attila. A polgármester arról beszélt, a sok résztvevő azt jelzi, „hogy a bányász múlt tovább él a vasasi közösségben, ahol a Szent Borbála Egyesület igen aktívan közreműködik a bányász hagyományok és az iparági emlékek megőrzésében és továbbörökítésében.

Mint mondta, ennek a munkának kézzelfogható eredménye az emlékpark, ahol áll. „Itt bárki képet kaphat a mecseki szénbányászok emberfeletti munkájáról. És itt van ez az emlékmű is, amely a mecseki szénbányászat legsúlyosabb tragédiájában meghalt bányászoknak állít méltó emléket” – fogalmazott.

Felidézte, a tragikus fejtésomlás 1986-ban történt, amikor 15 lengyel és magyar bányászt temetett maga alá a leomló föld. Közülük csak 4 embert tudtak élve kimenteni az azonnal a segítségükre siető mentők, 11-en azonban életüket vesztették a balesetben.

A polgármester kifejtette: az emlékmű kifejezi azt az áldozatot is, amit a mecseki szénbányászok hoztak azzal, hogy akár egészségüket, vagy életüket áldozták a termelésben.

Mint mondta, a bányászat alapozta meg Pécs múlt századi növekedését, ez tette a XX. században igazi nagyvárossá Pécset. Munkájuk eredményeként jelentősen gyarapodott a város, erőfeszítéseikkel nagymértékben hozzájárultak ahhoz, ahogy ma ismerjük Pécset.

Hősők terei megemlékezés:

Vasasi bányásznap

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő