29 C
Pécs
csütörtök, június 20, 2024
KezdőlapHírzónaFolytatódik a felzárkóztatás

Folytatódik a felzárkóztatás

esza_logoA statisztikák szerint jelentős javulás észlelhető a foglalkoztatottság terén, jók a tendenciák, egyre kevesebb az álláskereső. De ez persze nem jelenti azt, hogy hátra lehet dőlni a székben. Az alacsony végzettségűek és a hosszú ideje munkanélküliek munkaerőpiacra való visszatérését tartósan is garantálni kell. Erre szolgál az „Út a munkaerőpiacra” elnevezésű európai uniós program.

A foglalkoztatottság növelését célzó GINOP programok már nem új keletűek, jelenleg több ilyen projekt megvalósítása is folyik a megyében. A szóban forgó „Út a munkaerőpiacra” program 2015. október 1-jétől 2018. december 31-ig tart. Az elért eredményekről tartott összefoglalót a Baranya Megyei Kormányhivatal igazgatója, Müllerné Dr. Juhos Bernadett a sajtó képviselői előtt, Pécsett.

kormányhivatal, sajtótájékoztató, hl04

Elmondta, a fenti időszakban Baranya megyében hozzávetőleg összesen hat és fél ezer álláskeresőnek biztosít a program támogatást, összesen közel hat és fél milliárd forintból. Idén december 2-ig ennek a számnak a 36%-át teljesítették, azaz kevéssel több, mint 2300 főt tudtak bevonni a projektbe.

Az igazi siker az, ha a foglalkoztatottak foglalkoztatóvá tudnak válni. Ez, azaz a vállalkozóvá válás, e program keretében eddig összesen 222 fő számára sikerült.
– A programba kerültek többféle támogatásban is részesülnek. Közel háromszázan vehettek részt különféle képzéseken, amelyek elsősorban a munkaerőhiánnyal küszködő területekre irányultak. Több mint kétezren részesültek bérjellegű támogatásban, harminc fő lakhatási támogatást kapott – tájékoztatott.

kormányhivatal, sajtótájékoztató, hl06

Elsősorban a tartósan munkanélküliek, az alacsony végzettségűek, az inaktívak kapcsolódhatnak be GINOP 5.1.1.-15-2015-00001 azonosítószámú programba, de minden 25 év feletti álláskeresőnek próbálnak segíteni a programot megvalósítók a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain.

Hangsúlyozta, a program célja nem csupán a munkahelyteremtés, a fenntartás is. Az, hogy a most támogatásban, képzésben részsülők valóban tartósan, biztosan el tudjanak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő