23 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálÍgy emlékezik Pécs

Így emlékezik Pécs

A pécsi önkormányzat idén is megemlékezik március 15-én az 1848-as forradalom és szabadságharc kirobbanásának évfordulóján. Igaz, ezúttal nem a megszokott helyen, a Széchenyi téren, hanem a Kossuth téren tartják meg a központi ünnepségeket, hiszen vasárnap ott kormányellenes tüntetést tartanak az előbbi helyen.

A március idusára emlékező városi rendezvény 11 órakor kezdődik a Kossuth téren, ahol az ünnepi műsorban közreműködik a Magyar Szablyavívó Iskola pécsi csoportja, a Pécsi Ércbányász Koncertfúvózenekar, a Pécsi Huszár Egyesület, valamint a Testvérvárosok Terei Általános Iskola tanulói is.

Az eseményen dr. Gőzsy Zsoltán, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Újkortörténeti Tanszékének egyetemi adjunktusa mond ünnepi beszédet. Ha az időjárás megengedi, akkor a téren délelőtt 10 órától 13 óráig gyermekfoglalkoztató és színes bemutatók szórakoztatják a jelenlevőket.

A műsort követően koszorúzást tartanak, majd közös sétára invitálják a résztvevőket a 48-as téren lévő Petőfi-szoborhoz, ahol szintén virágokat helyeznek el a költő emlékművénél. A tértől nem messze található Lánc utcai rendelőintézet előtti zöld területen lovagolhatnak is az arra vállalkozók a huszáregyesületnek köszönhetően.

Március közepén ismét lesz szokásos ünnepi díszhangverseny a Kodály Központban. Vasárnap este hét órától a Pannon Filharmonikusok zenekar ezúttal Bartók Béla I. és II. rapszódiáját, Kodály Zoltán Marosszéki táncok című művét, valamint K. A. Hartmann II. szimfónia – Adagio elnevezésű alkotását adja elő Kelemen Barnabás hegedűművész közreműködésével. Az ingyenes tiszteletjegyek már igényelhetők a hangversenyterem jegypénztárában a rendelkezésre álló helyek mértékig.

Az ünnepi napon a kormány tevékenységével elégedetlenek a Széchenyi téren tartanak demonstrációt. A megmozdulást szervezők tájékoztatása szerint az eseményen felszólal majd Tamás Gáspár Miklós liberális közéleti személyiség, Juhász Péter, az Együtt képviselője, Majtényi László jogtudós, egykori adatvédelmi biztos, valamint Schilling Árpád színházi rendező.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő