21 C
Pécs
vasárnap, június 23, 2024
KezdőlapPécs AktuálGazdákat képeznek hajléktalanokból Pécsen

Gazdákat képeznek hajléktalanokból Pécsen

Palántázás

A pécsi hajléktalanok ellátásáért felelős Támasz Alapítvány különleges programot indított: a cél, hogy a fedél nélkül élőknek napi rutinjukká váljon a munka. Kertészetet tanulhatnak, majd gazdálkodni kezdhetnek.

Összesen negyven pécsi hajléktalan van benne abban a programban, amelynek második lépcsője éppen a napokban indult.

– A Támasz Alapítványnak régóta van kertészeti gazdálkodásra alkalmas területe Pellérden, s arra gondoltunk, ez megfelelő terület lehet a pécsi hajléktalanoknak arra, hogy kipróbálják magukat a munka világában is – mondja Selényi Zoltán projektmenedzser a szervezetnél.

Az uniós programnak hála, két éven át taníthatják meg hajléktalanoknak a gazdálkodást, nyújthatnak számukra OKJ-s képzéseket.

Gazdálkodó

– Az első ütemben húsz főt tudtunk bevonni, közülük tizenkilenc sikeres vizsgát is tett, s hivatalosan is ezüstkalászos gazda lett. A napokban induló második ütemben pedig további húsz hajléktalanból képzünk mezőgazdasági munkást – magyarázza Selényi Zoltán, projektmenedzser.

A program legnagyobb előnye – a szakma szerzésén túl -, hogy kizökkennek addigi életükből, újra megtapasztalják, hogy érdemes dolgozni.

– Nagyon sok hajléktalan számára az a legrosszabb, hogy céltalanul, ötletszerűen működik az életük. A programmal viszont értelmet adunk mindennapjaiknak – mondta Selényi.

Megjegyezte ugyanakkor, az eddigi uniós programok rákfenéje, hogy nincs egymásra épülés a projektek között; például akikkel elkezdenek egy előremutató folyamatot, azzal nem tudnak más programok segítségével tovább lépni. Hozzátette: bízik benne, hogy mindez megváltozik 2014 és 2020 között.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő