20 C
Pécs
hétfő, június 24, 2024
KezdőlapAbszolút PécsGondoljuk újra Bertók László versét!

Gondoljuk újra Bertók László versét!

Izgalmas irodalmi pályázatot hirdet a Jelenkor folyóirat és a Pécs8, Pécshez kötődő versek továbbgondolására. Mutatjuk a részleteket.

A Pécs8 a 60 éves Jelenkor ünneplésére hat versfilmmel készült. A verseket a Jelenkor munkatársai, szerkesztői, pécsi irodalmárok választották – hogy miért épp azokat, a kisfilmekben mesélik el. Ezután a szövegek pécsi színészek előadásában hangzanak el.

Ide kattintva megtekinthetők a videók Csorba Győző, Szilágyi Eszter Anna, Parti Nagy Lajos, Weöres Sándor, Petri György verseivel.

Most pedig a „következő hatvan év” jegyében a Pécs8 pályázatot hirdet két Pécshez kötődő vers továbbgondolására.

A beérkező munkákat a Jelenkor szerkesztősége értékeli, a legjobbnak ítélt vers alkotója féléves előfizetést kap, és minden beküldött pályamunkát Pécs8 ajándéktárgyakkal díjaznak.

Az első pályázattal a nemrég elhunyt Bertók László előtt tiszteleghetünk.

„Bertók pécsivé válását (is) megörökítő, Miközben című versétől indulva írd meg a kettes számú pontos verset az alkonyatról” – szól a felhívás.

  • Az íráshoz használjuk fel Radnóti Miklós megidézett versének és Bertók László versének a szövegét úgy, hogy mindegyikből szerepeljen egy-egy mondat vagy két-két sor a műben.
  • A „kettes számú pontos vers az alkonyatról” 21. századi vers legyen: olyan pécsi elemek, helyszínek szerepeljenek az alkotásban, melyek jól felismerhetően tartalmazzák a város hangulatát, jellegzetességeit.
  • A vers lehet időmértékes vagy ütemhangsúlyos, rímes vagy rímtelen, strófákra tagolt vagy tagolatlan, de legalább 24, legfeljebb 32 soros szöveg készüljön.
  • A pályamunka elkészítésében segítségünkre lehet Szakács Emília a vershez készített feladatsora, melyet ide kattintva érhetünk el.

A verseket a [email protected] címre várják december 7-ig.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő