5 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapPécs AktuálGyógyszer orvosokra

Gyógyszer orvosokra

Órákig tartó várakozás, lekezelő hangnem, kellemetlen szituációk. Biztosan mindenkinek volt már hasonlóan rossz élménye az orvosnál. Mégis évente csupán 10 ezer ember fordul a betegjogi képviselőkhöz. De miért, talán félünk a tortúrától? 

Takács Rebeka első gyermekével várandós, jelenleg a hetedik hónapban jár. Van saját szülészorvosa, ám többször előfordult, hogy kizárólag az éppen ügyeletes doktor ért rá megvizsgálni őt.

A legutóbb esedékes ultrahangon is ez történt, saját orvosa helyett egy másik nőgyógyász fogadta.

– A doktornő az elejétől fogva lekezelő hangnemben beszélt velem. Először is megkérdezte, hányadik hétben járok, majd amikor megmondtam, hogy hányadikban, flegmán megkérdezte, hogy: „Most akkor mit nézzünk?!” Már ez sem volt kellemes, de jött még jobb is. A doktornő vizsgálat közben közölte – szintén kioktató, felemelt hangon – hogy jó lenne, ha legközelebb kivenném a piercingemet a köldökömből, mert tönkreteszi az ultrahang fejét, ami egyébként hárommillió forint. Mondanom sem kell, hogy több ultrahangos vizsgálaton – többek között 4D-en – is voltam már, de eddig senki sem figyelmeztetett még erre.

Rebekának sajnos sok negatív tapasztalata van az orvosokkal kapcsolatban. Mivel ez az első várandóssága, több empátiát és tájékoztatást várna a szakemberektől.

Hasonló esetek szinte mindenkivel történtek már. Tipikus forgatókönyv ilyenkor, hogy az ember lenyeli a békát, mérgelődik egy darabig, Rebeka is így tett. De mi a teendő akkor, ha kivételesen nem akarunk szemet hunyni az orvos gorombasága felett?

orvos, páciens

Fordulhatunk a betegjogi képviselőhöz

A betegjogi képviselők munkája szerteágazó. Többek között segítenek a pácienseknek panaszuk megfogalmazásában, és kezdeményezhetik annak kivizsgálását, de a beteg írásbeli meghatalmazása alapján panaszt tehetnek az egészségügyi intézmény vezetőjénél is.

Az elmúlt évek statisztikái szerint évente országosan csaknem 10 ezer esetben keresik fel a betegjogi képviselőket. Ez a szám Baranyában – a tájékoztatás kérésekkel együtt – évente 700-800 között van.

– Számos panasz érkezik az emberi méltósághoz való jog megsértése miatt, sokan az indokolatlanul hosszú várakozási időt és az ápolók, orvosok hangnemét kifogásolják.  A páciensek jelentős része elégtelennek tartja a betegségével kapcsolatos tájékoztatás  – mondja dr. Szendy Erzsébet, betegjogi képviselő.

A szakember problémamegoldást célzó módszere az, hogy tárgyalóasztalhoz ülteti a feleket, ahol az érintettek előadhatják saját álláspontjukat. A bánásmódra, stílusra vonatkozó panaszok többsége ugyanis kommunikációs hibából eredeztethető, amit megbeszéléssel és bocsánatkéréssel orvosolni lehet  – így Szendy Erzsébet.

Ha az eset durva, vagy kirívó, és nem lehet rendezni békés úton, akkor például belső vizsgálat elindítását is kezdeményezhetik a betegjogi képviselők.

[note note_color=”#6bc17d”]A betegjogi képviselők továbbá – a panaszosok fogadása mellett – számtalan fórumon ismertetik az érdeklődőkkel a betegek jogait.[/note]

[note note_color=”#ffce66″]A betegjogi képviselők nem az adott klinika vagy kórház alkalmazásában állnak. Egy teljesen független szerv, az Országos Betegjogi, Ellátójogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) felügyelete alá tartoznak.[/note]

orvos, doktor

Nincsen igazi megoldás?

Dr. Ábrahám László, műhibaperekre szakosodott ügyvéd azt mondja, nem érdemes jogi útra terelni bánásmóddal, stílussal kapcsolatos panaszokat, a pereskedésnek ugyanis meglehetősen magas a költsége. Panaszokkal a Magyar Orvosi Kamarához lehet még fordulni, de a szakember szerint ennek nincs sok értelme.

– Nem tanácsolom senkinek, hogy Etikai Bizottsághoz forduljon. Azt tapasztaltam, hogy a páciensek nem kapnak elégtételt, hiszen a panaszukat elbírálók maguk is az orvos szakmában dolgoznak.

Dr. Veszprémi Béla, a Magyar Orvosi Kamara területi szervezetének elnöke ezzel nem ért egyet, véleménye szerint mivel az Etikai Bizottság több fős, és a tagok között egy jogász is ül, nem kell attól tartanunk, hogy az orvosok egymás becsületét védenék a panaszosokkal szemben.

[note note_color=”#b1b0ce”]Dr. Ábrahám László szerint sokan már annak is örülnek, ha megfelelő ellátást kapnak, a hangnemmel vagy a bánásmóddal nem is foglalkoznak. Rengeteg olyan orvosi műhibaper van ugyanis, amiben nem ítélnek kellő kártérítést a pácienseknek. Sokszor nyilvánvaló eseteknél is minimális kártérítési összeggel zárul az évekig húzódó procedúra – mondja az ügyvéd. [/note]

orvos, beteg, doktor

Mire számíthat az orvos?

A közalkalmazotti törvény szerinti az adott szervezeti egység vezetője szankcionálási lehetőségekkel –  figyelmeztetés, de súlyos esetben akár munkaviszony megszüntetése –  is élhet az orvosokkal szemben. A pécsi klinikákon azonban még nem volt példa ilyesmire, nem jellemző ugyanis, hogy sok jogosnak megítélt panasz érkezne a páciensek részéről – kaptuk a tájékoztatást a PTE Klinikai Központtól. 

A Magyar Orvosi Kamara etikai vétség miatti ítélete pénzbírságot jelenthet az orvosnak, és adott esetben szakmai karrierjének is gátat szabhat.

Kártérítést is követelhetünk? 

Az új polgári törvénykönyv – vagyoni kártérítés helyett –  már rögzíti a sérelemdíj intézményét. Eddig akkor lehetett kártérítést kérni, ha valakinek valamilyen baja keletkezett kórházi ellátás során, a sérelemdíj ennél szélesebb körre terjed majd ki. Már akkor is kártérítést kérhet a beteg, ha például megmagyarázhatatlan módon hosszan kell várakoznia, vagy nem megfelelő módon bánnak vele.

[note note_color=”#ff8d66″ text_color=”#f3efef”]Leterheltek az egészségügyi dolgozók

Illés József, a PTE Integrált Egészségügyi Szakszervezetének titkára szerint bár nem kellene, de az orvosok leterheltsége is komolyan befolyásolja, hogy a gyógyítók kevésbé türelmesek, empatikusak a betegeikkel. A Klinikai Központ egyébként is sajátos helyzetben van, hiszen az itt dolgozó orvosok nemcsak gyógyítanak, hanem oktatnak és kutatnak is. Jövedelmük 30-40%-a pedig nem a nyolcórás munkaidőből tevődik össze, hanem ügyeletből, túlórából; sokan 4-5 ügyeletet is vállalnak egy hónapban.[/note]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő