20 C
Pécs
kedd, június 18, 2024
KezdőlapKorzóGraffititől a street artig – irány az m21!

Graffititől a street artig – irány az m21!

Mától, azaz május 30-tól látogatható a Zsolnay-negyed m21 Galériájában a nemzetközi urban art kiállítás Street Up címmel.

Ahogy korábban már írtunk róla neves hazai és külföldi street art művészek mutatkoznak be a Street Up nemzetközi kiállításon a Zsolnay Kulturális Negyedben. 

A művészeti kifejeződés társadalmi szerepe a street art, mint művészeti ág az 1970-es évektől kezdve vált a városi kultúra megkerülhetetlen részévé, ahol a társadalmi üzenetek vizuális formában jelennek meg a nagyvárosok falain – ismertette a ZsÖK közleményében.


„A hagyományos, galériák falai közé szorított művészettel ellentétben az utcai művészet bátran követeli a köztereket vászonként, és mindenkit meghív, hogy részt vegyen gazdag narratíváiban és megrendítő üzeneteiben. Több mint pusztán vizuális látványosság – a rugalmasság, a remény, sőt néha az egység nyelve. Ahogy a művészek bejárják a kontinenseket, alkotásaik hidakká válnak, összekötik a közösségeket és elősegítik a kultúrák közötti kapcsolatokat és párbeszédet”

– írja Yasha Young független kurátor, a berlini Urban Nation alapítója, aki szerepet vállalt az esemény koncepciójának megalkotásában.

A Street Up kiállítás számos nemzetközi és hazai művész munkáit vonultatja fel: Millo Olaszországból, Christian Boehmer és Adultremix Németországból, Nuno Viegas Portugáliából és Julien Casabianca Franciaországból. Ezen felül a kiállítás vendége lesz Erell Franciaországból, a francia-osztrák művészpár Jana és JS, a lengyel NDZW és a román Lost Optic és a venezuelai Zeus Salas, akik szintén jól ismert alakjai a nemzetközi street art fesztiváloknak.

Millo – Sound of you
Fat Heat

A látogatók szavazhatnak arról, hogy mely művészek alkotását látnák szívesen Pécsen. A tervek szerint a következő, két év múlva esedékes Street Up fesztiválon a szavazatok alapján jelennek majd meg alkotások a városban.

A kiállítóterem így túllép a hagyományos galéria szerepén, és valódi közösségi térként funkcionál, ami több mint egy művészeti bemutatóhely: egy olyan kezdeményezés, amely a művészetet a társadalmi változások eszközeként helyezi előtérbe.

A művészeti vezető, Fekete Valéria irányításával a kiállítás az utcai művészet társadalmilag
elkötelezett, dinamikus formáját helyezi középpontba, elősegítve a kultúrák közötti párbeszédet és az emberi kapcsolatok erősödését – zárta a ZsÖK közleményét.

Kiemelt fotó: Fork Imre

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő