12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapAbszolút NőGyönyörű népviseletbe öltözött a pécsváradi leányvásár szépe

Gyönyörű népviseletbe öltözött a pécsváradi leányvásár szépe

Ötvenhetedik alkalommal rendezték meg a hétvégén a híres Pécsváradi Leányvásárt – és választották meg a legszebbjét.

A baranyai hagyományőrző fesztivál több évszázados hagyományra épül, az ország egyik leggazdagabb népművészetét létrehozó környékbeli magyarokhoz kötődik. Nevét onnan kapta, hogy a Lukács napján rendezett mulatságokon ismerkedtek a fiatalok, jó alkalom adódott ilyenkor a párválasztásra.

Ahogy Andrásfalvy Bertalan pécsi néprajzkutató fogalmazott az esemény honlapján olvasható összefoglalójában:

„Az erdős Zengő-hegy körül a török háborúkat átvészelt kis, magyar református falvak népének ifjúsága évenként találkozott egymással; Lukács napján (október 18.) vagy az azt követő szombaton Várkonyban és a rá következő országos vásáron Pécsváradon. Ekkor már megérett a gesztenye és új bor is volt a pincékben. Távoli rokonok a Sárközből, Mohácsról és Belvárdról, és a szomszédos falvakból, Nagypallról, Hidasról, Váraljáról, Mázáról jöttek a lányok-legények seregestül. Nem volt sem Várkonyban, sem a váradi fölsővárosban udvar messziről jött vendégkocsi nélkül. A leányok legszebb ruháikban sétáltak fel s alá az utcákon, nótáztak, karikába léptek, futottak és ugrottak, szállt a rőzsetűz füstje és a serpenyőkben piruló gesztenye illata. Ifjúsági találkozó volt ez, ismerkedő, batátságkötő, szerelemébresztő alkalom. A maga fajtájából való párt találhatott magának minden fiatal… Este nagy bál volt a várkonyi nagykocsmában, másnap pedig a váradi vásár sátraiban megvásárolhatták a bábsütőktől a sokat ígérő mézeskalácsszíveket, rajta, az el nem mondott, csak üzent vallomással…. Ezt a kedves-izgalmas régi ünnepet nevezték el tréfásan leányvásárnak.”

Napjainkban a Mecsek és környékének gazdag hagyományait, a csodálatos sárközi viseletet és soknemzetiségű vidék kulturális sokszínűségét ismerhetjük meg az októberi rendezvényen.

A program elmaradhatatlan része a leányvásár szépének megválasztása, idén a gyönyörű viseletbe öltözött lányok közül tizenhárman mérettették meg magukat. A zsűri egyhangú döntése alapján a Pécsváradi Leányvásár szépe címet végül a sárközi viseletet öltő Szabó Veronika nyerte, Végh Dorottyát pedig közönségdíjasnak választották.

Az esemény galériájában további szépségeket láthattok:

Fotók: Pécsváradi Leányvásár Facebook

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő