Ha így megy tovább, Kertváros lesz a legzöldebb városrész!

Hirdetés

Az elmúlt pár évben Kertváros, Pécs legsűrűbben lakott városrésze jelentős változásokon ment keresztül. Ha egy képzeletbeli helikopterrel fölé szállnánk és a két évvel ezelőtti látványt összehasonlítanánk a maival, döbbenetes lenne a különbség.

A városvezetés által meghirdetett zöld beruházások Kertvárost talán még jobban érintették, mint Pécs más részeit. A nagy tüskésréti fejlesztésektől kezdve a kis Kertváros Kapu felállításáig a virágosítás, fásítás megszépítette a panelrengetegből álló városrészt.

Virágosítások

A Nagy Imre út déli szakaszain lévő kereszteződéseknél összesen 300 négyzetméteren ültettek virágokat, de megszépült az Árpád Fejedelem Gimnázium melletti terület, a Málomi út menti óvodák előtti rész. Ültettek palántákat a Testvérvárosok terén, a Diana téren, a Csontváry sétányon, mintegy négyszázötven négyzetméternyi felületen.

A Guinness-rekord

A leglátványosabb akció egyértelműen a Guinness-rekord-kísérlet volt, mikor a Krisztina tér és a Viktória utca között ezerötszáz önkéntes, nyolcszáz négyzetméteren 16.300 virágot ültetett el. Itt nemcsak a zöldítés volt a lényeges, hanem az is, hogy az önkéntesek között nagyon sok civil, iskolás és óvodás volt, sikerült tömegeket bevonni az akcióba. A gyönyörű sétányon azóta is virágoznak a kis növények, bár egyes részekre évelő növényeket kellett beültetni.

A Guinness-rekord-kísérlet emlékezetes volt

Fásítások

Komoly fásítási programba kezdett a város, aminek első állomása a Nyugati elkerülő volt. Itt ezerkétszáz növényt ültettek el, amit a pár éve – pont ezért a célért – létrehozott Városi Csemetekertből hoztak.

A Tüskésréten tavaly szintén jelentős mennyiséget ültettek el. Pontosan hatszázötvenet, ennek apropója a Pécsi Tudományegyetem jubileumi éve volt.

Szintén egy nagy felületen, a Szaturnusz utcai kutyafuttatón lesznek fásítási munkák – ezek a következő hónapokban válnak aktuálissá. Itt sem kevés példányt, összesen hatszázharminc fát helyeznek el a Biokom munkatársai.

Mindezeken kívül számos olyan fatelepítés történt még, amit lakossági kérésre végeztek el: 2016 tavaszától 2017 őszéig összesen 292 példány kapott helyet a kertvárosi közterületeken.

Fát ültetnek a kertvárosi gyerekek

Ne feledkezzünk meg a cserjékről sem, amelyek szintén a zöldfelületek gyarapodását szolgálják, belőlük sem kevés fog érkezni a legsűrűbben lakott városrészbe. Idén tavasszal a Nagy Imre út menti cserjesort fogják felfrissíteni – legfőbb feladatuk a forgalmas kertvárosi út pormennyiségének kiszűrése. Nem akármekkora helyen: 532 négyzetméternyi cserjefelülettel – 1100 növénnyel – lesz gazdagabb a város.

De minden arra járó maga előtt látja a Siklósi úti Kertváros Kaput, ami ugyan egy kis törpeberuházás a többihez képest, mégis nagy szimbolikus értékkel bír.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét