10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálHiánypótló szívgyógyászati eszközök érkeztek a pécsi klinikára

Hiánypótló szívgyógyászati eszközök érkeztek a pécsi klinikára

A szívsebészeti nagyműtéten frissen átesett, illetve előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő betegek ágynál történő monitorozására, felügyeletére használható mobil eszközparkkal gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE KK). A közelmúltban zárult projekt európai uniós támogatással valósult meg, a Széchenyi 2020 program vissza nem térítendő, közel 300 millió forintos támogatásának köszönhetően.

A szív- és érrendszeri megbetegedések hazánk halálozási és megbetegedési statisztikájának élén állnak. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ kardiológiai eszközfejlesztésének célja a dél-dunántúli régióban a szív- és érrendszeri halálozások csökkentése, valamint a megbetegedések legkorszerűbb diagnosztizálása és kezelése. A projekt azért is fontos, mivel a világjárvány következményeként továbbra is rengeteg a poszt-Covid szindrómás kardiológiai beteg – közölte a PTE.

A PTE KK Szívgyógyászati Klinika Baranya, Tolna, Somogy vármegye regionális kardiológiai és szívsebészeti centrumaként a nap 24 órájában folyamatosan látja el a szívbetegeket. A klinikán évente átlagosan 7500 fekvőbeteget kezelnek, valamint a kardiológiai szakambulancián közel 50 ezer vizsgálatot végeznek el. A PTE KK I. sz. Belgyógyászati Klinika Kardiológiai Tanszékén mintegy 20 ezer járóbeteg-vizsgálat történik és több mint 1200 fekvőbeteget gyógyítanak.

Érthető tehát, hogy a két klinikára kerültek azok az új eszközök, melyek a betegek monitorozását segítik közvetlenül a betegágy mellett. Az intézménybe egy-egy felsőkategóriás echokardiográf készüléket szereztek be a projekt keretében. Ezen felül érkezett még egy telemetriás- és betegmonitorozó rendszer, kettő sürgősségi kocsi, valamint szintén két darab asztali pulzoximéter, amely az oxigéntelítettség, illetve a pulzusszám ujjon keresztüli mérésére szolgál – zárul a tájékoztató.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő