10 dolog, amit tudnod kell az atipikus munkavállalásról

A „Munka ÉS Család – A nők munkaerő-piaci helyzetének javítása és Nő-Köz-Pont létrehozása Pécsett” projekt elemeként november 6-án, a Vasutas Művelődési házban tartott rendezvény célja az volt, hogy a munkavállalók az atipikus foglalkoztatás legjellemzőbb formáival megismerkedhessenek.

A PTE két egyetemi docense, dr. Bankó Zoltán és dr. Vámosi Tamás, valamint a Jobcapital munkatársa, Vári Ágnes tartott előadásokat, melyek az atipikus munkavégzés magyarországi helyzete mellett praktikus tanácsokkal is ellátták a jelenlévőket. A résztvevők megismerhették az atipikus munkavégzés fő formáit, mint például a részmunkaidős foglalkoztatást, a behívás alapján történő munkavégzést, a munkakör megosztást vagy a távmunkát. Az eseményen megtudtuk:

  1. Magyarországon elenyésző az atipikus formában foglalkoztatottak aránya, mindössze 5-6 százalék.
  2. Amennyiben munkakeresők vagyunk, célszerű már az önéletrajzban feltüntetni, ha atipikus formában szeretnénk munkába állni.
  3. Az önéletrajzban fontos, hogy ne csak a korábbi munkahelyünkön betöltött pozíciónkat tüntessük fel, hanem az ott ellátott feladatokat is részletezzük, ezáltal árnyaltabb képet adva a képességeinkről.
  4. Munkakeresésre a Facebook is alkalmas, azonban ügyeljünk arra, hogy gondosan adminisztrált, hiteles csoportokat látogassunk.
  5. Az önéletrajzunkat meg is oszthatjuk Facebook-csoportokban, hiszen nagyobb cégek, illetve munkaközvetítő vállalkozások alkalmazottai is tagjai ezeknek és ezen a platformon is aktívan keresik a potenciális jelölteket.
  6. Fejvadász cégek és állásközvetítők jellemzően ingyenes szolgáltatásokkal és tanácsadással várják leendő ügyfeleiket, mely akár a coachingra és az önéletrajz összeállítására is kiterjed.
  7. A munkaerő-kölcsönzés elterjedt módja az atipikus foglalkoztatásnak, ahol a közhiedelemmel ellentétben a kölcsönzött alkalmazottak nem keresnek kevesebbet, mint az adott cég ugyanazon pozícióban dolgozó „saját” munkaereje.
  8. Gyakran jogi lépések helyett a főnökünkkel egy egyszerű beszélgetés is elég lehet ahhoz, hogy a kötött munkaidő atipikus foglalkoztatássá váljon.
  9. Az atipikus foglalkoztatás nyújtotta lehetőségekkel és esetleges buktatóival gyakran a munkáltatók sincsenek tisztában.
  10. A Pécsimami Közhasznú Egyesület ingyenes munkajogi tanácsadással tud szolgálni az atipikus munkavégzéssel kapcsolatban is.

A rendezvénysorozat következő eseményén, november 13-án a munkáltatókat várják a pécsi Nő-Köz-Pontban, az atipikus foglalkoztatás gyakorlati kérdéseivel. A november 20-i záróeseményen pedig jó gyakorlatokat mutatnak be, helyi munkáltatók bevonásával, melyre munkáltatókat és munkavállalókat is várnak a szervezők.

A projektről
A Pécsi Sport Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság, a MIOK a hátrányos helyzetű emberekért Alapítvány, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Pécsimami Közhasznú Egyesület közösen nyert el vissza nem térítendő támogatást a Pécsi Család és KarrierPONT létrehozására és működtetésére. A projekt célja a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása, az atipikus foglalkoztatási formák népszerűsítése és elterjesztése, a munkáltatók és a munkavállalók együttműködésének előmozdítása, a család és a munka összeegyeztethetőségének érdekében.

Hirdetés