7 C
Pécs
szerda, április 17, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletHősi halottakra emlékezett a város

Hősi halottakra emlékezett a város

Az I. világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából a Széchenyi téren emlékeztek meg a hősi halottakról, az áldozatokról.

Őri László alpolgármester köszöntőjében azt mondta, nem egyszer hallotta már, hogy a magyarok mindig rossz oldalra állnak és mindig azokkal kötünk szövetséget, akik veszítenek.

– 500 évvel Mohács után, 100 évvel az I. világháború befejezése után, 62 évvel ’56 után kijelenthetem, nem vagyunk vesztes nemzet, nem leszünk csatlósok. Nem hagyjuk, hogy a magyar történelem megismételje önmagát! Ezért megvédjük Magyarország szuverenitását és függetlenségét – kerítéssel, katonákkal, diplomáciával. A nemzeti összefogást megteremtjük és megerősítjük határainkon belül a nemzeti konzultáció intézményével, és határainkon kívül következetes nemzetpolitikával – mondta, majd a Nagy Háború milliónyi áldozatának szenvedése, elesett katonáinak hősiessége előtt fejet hajtva tisztelgett emlékük előtt.

Simon Gyula Mátyás a Magyar Honvédség alezredese elmondta, minden háborús év milliókkal növelte a hősi halottak, a rokkantak, a hadifoglyok számát. Az itthon maradtak is rettegtek, aggódtak szeretteikért, egymás után érkeztek a halálhírek. Hozzátette, mivel mára már a hősök legközelebbi hozzátartozóinak nagy része sem él, a kollektív emlékezetnek kell megőrizni a háború szereplőit, akik saját életük elé a hazát, a családot, az ezredet, az eszmét – helyezték.

Az eseményen a Leőwey Klára Gimnázium diákjai verssel, míg a Honvéd Hagyományőrző Egyesület ifjúsági tagozata díszlövéssel tisztelgett a hősi halottak előtt. Majd pedig megkoszorúzták a pécsi köztemetőben az áldozatok síremlékét is. Vasárnap Páva Zsolt, Pécs polgármestere is elhelyezi az emlékezés koszorúját a temetőben.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő