Durván elszállhatnak a globális élelmiszerárak az ukrán–orosz háború miatt

Súlyos következményei lehetnek a globális élelmiszerpiacra nézve is a háborúnak, ugyanis Oroszország és Ukrajna is jelentős mezőgazdasági nyersanyag- és élelmiszertermelő, illetve -exportőr.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint a két országból származó gabona- és napraforgómag-export hirtelen és meredek visszaesése várható, és ennek lehetséges hatásait a mezőgazdasági szezonban csak részben tudják majd ellensúlyozni az alternatív források – foglalta össze a 24.hu.

A lap által megosztott jelentés szerint, számos más exportáló ország termelési és ellátási képességét korlátozhatják a magas költségek, melyből globális kínálati hiány következhet, és ez 8-22 százalékkal növelheti az amúgy is emelkedő nemzetközi élelmiszer- és takarmányárakat.

Szakértők szerint a hiány később is fennmaradhat a gabona- és napraforgópiacon, ha az orosz invázió magasan tartja a kőolaj árát, és meghosszabbítja a két ország világexportban való részesedésének csökkenését. Ez akkor is megtörténik, ha az alternatív termelő országok a magasabb termékárakra válaszul bővítik termelésüket.

Tartanak továbbá attól is, hogy Ukrajnában a szárazföldi szállítás és a tengeri kikötők, a raktározási és feldolgozási infrastruktúra is romlik. Az őszi vetésű gabona 20-30 százaléka maradhat ott betakarítatlan, de nagy a bizonytalanság a tavaszi vetési kampánynál is.

Oroszországban az őszi vetésű gabonával „nem lesz gond”, de bizonytalanok az export kilátásai. Az exportpiacok bármilyen elvesztése a gazdálkodók alacsonyabb jövedelméhez vezethet, ami később kedvezőtlenül befolyásolhatja vetéssel kapcsolatos döntéseiket – írja a lap.

Ráadásul a nemzetközi szankciók miatt megszakadhat az Oroszországba irányuló mezőgazdasági termékek, főleg a növényvédő szerek és vetőmagok szállítása, amelyektől az ország jelentősen függ.

Ez pedig a vetésterület, a terméshozamok és a minőség csökkenéséhez vezethet.

Az MTI-re hivatkozva a lap megosztotta: a FAO adatai szerint Oroszország és Ukrajna együttes részesedése a 2016/2017 és 2020/2021 közötti mezőgazdasági szezonban

  • a globális árpatermésből 19 százalék,
  • a búzatermésből 14 százalék,
  • kukoricából pedig 4 százalék volt.
  • Az olajos magvaknál a napraforgóolaj-termelés több mint felét adták.

Hirdetés