Faágon lógó madártetemet találtak Szentdénesnél, mérgezés a gyanú

Szomorú esetről számolt be februári közös hírlevelében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány. A vörös kánya elpusztulásának körülményeit még vizsgálják.

Mint írja az MME, február 19-én az önkéntesek különös madárpusztulásról számoltak be. Szentdénes határában egy nyárfa száraz ágán fennakadt vörös kánya tetemét találták meg. A madár valószínűleg a fa felett repülve került olyan állapotba, hogy lezuhant, és az ág átfúródott a szárnyán. Ilyen esetekben felmerül a lelövés vagy a mérgezés gyanúja, ezért a szakértők úgy döntöttek, leszedik a tetemet, hogy később bevizsgáltathassák.

A kiszáradófélben lévő fa állapota miatt azonban az akció nem volt veszélytelen, de a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrének segítségével sikerült lehozni a madarat. A tetemet még aznap eljuttatták a kányavédelmi program budapesti koordinátorához, aki gondoskodott a bevizsgáltatásról.

Az eredményre még egy darabig várni kell…

A mérgezés gyanúja miatt viszont a baranyai természetvédők tovább nyomoztak. Néhány nap múlva a célra speciálisan kiképzett keresőkutyákkal átvizsgálták a területet. Újabb elhullott madarat vagy csalétket nem találtak.

Az egyesület szerint elképzelhető, hogy az elszaporodott pockok megfékezésére használt szerek miatt elpusztult rágcsálókat fogyasztotta el a kánya, és a szervezetében felhalmozódó méreg okozhatta a vesztét. Bizonyosságot erről a laboratóriumi vizsgálat adhat.

Azért akadnak jó hírek is:

A természetvédők „bevették a szigetvári várat”, egy helyi önkéntesnek köszönhetően a parkban új énekesmadár-odútelepet hozott létre az MME. Elsősorban szén-, kék cinege és csuszka megtelepedésére
számítanak a szakemberek, akik áprilistól rendszeres ellenőrzik a foglalásokat és a költések menetét.

Még sosem tapasztaltak ilyet a madárbarátok: egy magányos daru egész télen Baranyában tartózkodott. Kedvenc területe Szigetvárnál a 6-os út melletti napelempark volt és az egyik repcetábla, gyakran látták arra táplálkozás közben a bizalmasan viselkedő fiatal állatot.

Az MME nemrég hírt kapott egy Sumonyban gyűrűzött és Finnországban ellenőrzött foltos nádiposzáta megkerüléséről. A madarat 2021. szeptember 11-én jelölték az őszi vonulás során, és 2022. július 25-én a Botteni-öböl partján fekvő Rantavainio nevű helységben került újra kézre Sumonytól 2161 kilométerre!

A Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson március 10. – április 14. között zajlik a hagyományos tavaszi madárgyűrűző tábor. A munkába bárki bekapcsolódhat, minden érdeklődőt szívesen látnak. A részletekről dr. Gaszler Péter (30/570-4364) táborszervezőnél lehet érdeklődni.

Kezdődik a békamentés, az orfűi akcióról már beszámoltunk, de Sikondán is várják a segítőket, akik majd folyamatos járőrözéssel gyűjtik össze a brekiket. Ha szeretnénk segíteni, a koordinátoroknál jelentkezhetünk (Orfű: Hutai Viktor, 20/576-3908, Sikonda: Bodó János, 30/377-3418).

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés