Így lett vége a drogbiznisznek

Jogerős ítélet született kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete ügyében.

A vádirat szerint az első- és a másodrendű vádlottak gyermekkori barátok. 2021-ben mindketten gépjárművek adás-vételével foglalkoztak, közösen üzleteltek, egymásnak segítettek és a nyereségen megosztoztak. Emellett mindketten drogoztak és évek óta kapcsolatban álltak a harmadrendű vádlottal, aki kábítószert árult.

2021 augusztusában a harmadrendű vádlott korábbi beszerzési forrása megszűnt, amiről beszámolt az elsőrendű vádlottnak. A férfi ekkor felajánlotta neki a segítségét, hogy nagyobb mennyiségű amfetamint szerez neki. Néhány napon belül vitt neki mintát, majd megegyeztek abban, hogy az elsőrendű vádlott 2 kilogramm speedet szerez be és értékesíti azt a harmadrendű vádlottnak 1,5 millió forintért.

Az elsőrendű vádlott a másodrendű társaságában megvásárolta a szert, majd augusztus 30-án találkoztak a harmadrendű vádlottal, hogy azt értékesítsék neki.

Azonban a nyomozóhatóság figyelte az akciót, a rendőrök ekkor ütöttek rajta a vádlottakon, majd a náluk lévő kábítószert (amfetamin és kannabisz) lefoglalták. A speed hatóanyagtartalma a jelentős mennyiség alsó határának mintegy 28,5-szerese volt.

Az elsőfokú bíróság az elsőrendű vádlottat 6 év 6 hónap fegyházra és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A másodrendű vádlottat 6 év fegyházra és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A harmadrendű vádlottal szemben a bíróság 8 év fegyházbüntetést és 8 év közügyektől eltiltást szabott ki. Ezen felül az elsőrendű vádlottal szemben 1,4 millió forint, a másodrendűvel szemben 161 ezer forint, míg a harmadrendű vádlottal szemben 6,3 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el a törvényszék.

A vádlottak legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen bejelentett védelmi fellebbezések folytán másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a Zalaegerszegi Törvényszék ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés