Szeptember 22-én, szerdán kezdődik a csillagászati ősz, az évszaknak megfelelően hűvös-felhős-esős idő várható.

Holnap, azaz szeptember 22-én 21 óra 20 perckor delel a Nap 90 fok magasan az Egyenlítő felett, a napnyugta pedig már este 7 óra előtt eljön, egyre kevesebb ideig lesz világos. A meteorológiai ősz mellett aznap a csillagászati ősz is kezdetét veszi: az Északi-sarkon tartó állandó nappal véget ér, és kezdődik a féléves éjszaka – írja az Időkép.

Rövidülnek a nappalok az északi félgömbön.

Az időjárási portál egy érdekességet is megoszt a nap-éj egyenlőséggel kapcsolatban: a meghatározás a Nap középpontjára vonatkozik, azonban az égitest széle reggel ennél hamarabb, este később hagyja el a horizontot.

Fénye a légkörből való szóródásnak köszönhetően, a napkelte előtt és napnyugta után is bevilágítja az égboltot. Így lehetséges, hogy a nappal ilyenkor még 22 perccel hosszabb az éjszakánál, egyforma hosszúak csak 25-én lesznek.

A nap-éj egyenlőség dátuma egyébként ingadozik, mely a naptári, a szoláris év, valamint a gregorián naptár pontatlanságainak és a szökőévnek tudható be. A következő két évben az esemény szeptember 23-ára esik.

Az Időkép igazi őszi időt jósol szeptember 22-re, élénk széllel, felhőkkel, némi csapadékkal, bár délre enyhébb időt írnak, a Meteo Mecsek szerint hűvös lesz Baranyában: 6-8 fokkal indul a reggel, napközben pedig csak 14-16 fok várható.

Hirdetés