Kővári ötleteket vár a pécsiektől a Bóbita épülete kapcsán

Az ÖPE-KDNP városházi frakcióvezetője hétfőn a régi Bóbita, Mária utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szeretné, ha történelmi épületet teljes egészében fel lehetne újítani.

Mint ismert, a közgyűlés a közelmúltban szavazott meg 180 millió forintot a Bóbita épületének megóvására, amire azért is volt szükség, mert a közel másfél évtizede üresen álló ház szerkezetét meg kell erősíteni az életveszély elkerülése érdekében.

Kővári János hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy jobb lenne az épületet teljes egészében felújítani, amire szerinte egy uniós pályázat segítségével forrást is lehetne szerezni, erre azonban az önkormányzatnak kell jelentkeznie.

– Szeretnénk, ha a város pályázna erre a forrásra, közben mi a közösségi funkciót igyekszünk helyi civil szervezetekkel megosztani, és arra kérek minden pécsit, hogy küldjenek javaslatokat arra vonatkozóan, mire lehetne használni az épületet a jövőben – mondta el Kővári, aki szerint már eddig is százával érkeztek hozzá a javaslatok.

A PécsMa igyekezett utánanézni, hogy pontosan milyen EU-s pályázatra gondolhatott a politikus. Úgy tudjuk, hogy az Európai Unió 2021–2027-es költségvetési ciklusában szereplő TOP+-os forrásokról van szó, Kővári azt szeretné, ha ebbe a körbe kerülne be a Bóbita is. Az önkormányzat ezzel kapcsolatban korábban már elfogadott egy fejlesztési „csomagot”, amivel pályázni szeretne a város. Ebben jelenleg a Bóbita nem szerepel, igaz, arra van lehetőség, hogy ezen módosítsanak a későbbiekben. Az más kérdés, hogy nem is maga a felújítás a legnagyobb gond, sokkal inkább az, hogy utána hogyan lehetne fenntartani, üzemeltetni az épületet. Persze, amíg a magyar kormány nem tud dűlőre jutni az EU-val az uniós források folyósítása kapcsán, addig csak elméleti síkon mozog minden tervezett TOP+-os projekt.

A Kővári által életre hívott, a Bóbita megmentését zászlójára tűző mozgalomhoz mindenesetre csatlakozott Dévényi Sándor építész is, aki a hétfői eseményen úgy fogalmazott, hogy a műemlékileg védett belvárosban Pécs építészeti történetének egy jelentős elemét nem lenne szabad hagyni tönkremenni.

– A felújítást szakaszosan is meg lehetne valósítani – mondta Dévényi. – Először egy szerkezeti megerősítésre van szükség, de minden további alapfeltétele, hogy készüljön egy részletes terv.

Hirdetés