Lerohanták a rendőrök a fővárosban tüntető diákokat

Kép forrása: 24.hu

A 24.hu beszámolója szerint békésen indult, de tettlegességig fajult a május 19-ei budapesti tüntetés, melyet diákok szerveztek tanáraikért. Ugyan a könnygáz nem került elő ezúttal, mint korábban, azonban a rendőrök behatoltak a demonstrálók közé és szétválasztották a tömeget, ami kisebb pánikot okozott, sokan sikítoztak, többen meg is sérültek a lap cikke alapján. 

Hangsúlyozták: az eddigi státusztörvény-ellenes tüntetéseket tekintve ez eddig nem látott jelenet volt.

  • Az Egységes Diákfront tüntetéséről egyébként azt írták, hogy kezdetben ezres, de hamar tízezres nagyságú tömeg vonult a fővárosi utcákon – diákok, szimpatizánsok, tanárok. Az összegyűltek közül többen a korábbi demonstrációknál már megszokott transzparenseket tartottak a magasba, skandáltak, énekeltek.
  • A tömeg a Szent István körutat teljes szélességében elfoglalták, a közlekedés megbénult. Arra kérték a járókelőket, hogy menjenek velük – ezzel nem mindenki értett egyet, tette hozzá a lap.
  • Fél 7-kor értek az Oktogonra, ahol néhány ellentüntető jelent meg, de őket lehurrogták a szervezett demonstráció résztvevői. A rendőrség ezzel kapcsolatban a honlapján idő közben azt közölte: egy be nem jelentett, jogellenes gyűlés résztvevői az Andrássy úton, az úttesten elindultak a Hősök tere irányába a bejelentett gyűlés vége után.
  • Az Egységes Diákfront három képviselője szólalt fel az Oktogonnál. A szónokok – bemutatkozás nélkül – mindannyian valamilyen formában Orbán Viktornak címezték a mondandójukat. Azt hangoztatták, hogy az erőszakos rendőri fellépés ellenére sem fogják abbahagyni a tiltakozásokat.
  • Az esemény 7 órakor hivatalosan véget ért, de rengetegen a Lendvay utcai Fidesz-székházához indultak, csakhogy nem engedték oda őket a rendőrök. Ezért a Rippl-Rónai utcán próbálkoztak, ami gyorsan meg is telt és az Andrássy útig ért a tömeg.
  • Mivel megpróbálták előretolni a rendőröket, az egyenruhások jelezték a résztvevőknek, hogy magatartásuk jogellenes és menjenek hátrébb, vagy kényszerítőeszközt fognak alkalmazni. A rendőrök többször hangosbeszélőn szólították fel a résztvevőket a jogsértés befejezésére. Több embert ekkorra kiemeltek a tömegből, őket bevitték a rendőrsorfal mögé, vélhetően igazoltatni.
  • A rendőrség 9 óra előtt behatolt a tüntetők közé és szétválasztotta a tömeget. Ez kisebb pánikot okozott, sokan sikítoztak, többen meg is sérültek, őket a többi résztvevő megpróbálta kiengedni a sűrűből. Többen személyes tárgyaikat veszítették el a dulakodásban, valaki a cipőjét is elhagyta.
  • A tudósítás szerint több százan voltak a Dózsa György úton is a Fidesz-székháznál, ott békésebb volt a hangulat, de a tömeg teljes szélességben elfoglalta az utat és a tér sarkát. Leállt a forgalom itt is.

Hirdetés