Lila nap az epilepsziásokért Pécsett

Sajtóközlemény: “A Lila nap hivatott az epilepszia elleni erőfeszítések támogatására, és az epilepsziások életének bemutatására Pécsen, Magyarországon, valamint szerte a világon.

A Lila napot 2008-ban Cassidy Megan, alapította Kanadában, Halifax Westben azért, hogy tudatosítsa, ha valaki epilepsziás, akkor sem marad, nem maradhat magára.

Az epilepszia az egyik leggyakoribb neurológiai betegség a világon, becslések szerint több mint 50 millió ember él e kórral együtt világszerte. Magyarországon a lakosság 1,5%-a, közel 150 ezer ember szenved epilepsziában, és közel ennyi családtagot és barátot érint még a betegség elleni küzdelem.

A legtöbb ember nem képes felismerni az epilepsziás rohamokat és típusokat, illetve nem tudja, hogyan reagáljon megfelelően, hogyan nyújtson elsősegélyt.

A Lila nappal (Purple Day) az epilepsziások és a velük közösséget vállalók minden év március 26-án nyíltan felvállalják az epilepsziát, a vele járó életmódot. Ezen a napon ezért az embereket szerte a világon arra kérjük, hogy egy lila kokárdát, szalagot, illetve egyéb lila színű ruhaneműt, vagy kiegészítőt viseljenek!

A világnap így segíti elő a betegség megismertetését, csökkenti a megbélyegzést és javítja az epilepsziával élők és egészséges emberek közti viszonyt világszerte.

Ezért kinyilvánítjuk, hogy 2011. március 26-a, majd ezután minden év március 26-a szóljon az epilepsziásokról Pécsen, Magyarországon úgy, mint ahogyan az világszerte mindenhol!

Kalász László
Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány elnöke

Csizi Péter
Pécs alpolgármestere”

Hirdetés