Ahogy korábban már megírtuk, Pécs alpolgármesterei is aláírásukkal támogatták azt a kezdeményezést, amit az EU-ban élő, történelmi nemzeti kisebbségek védelméért indítottak. 

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezés hivatalos oldala szerint jelenleg összesen 1.046.690 aláírás érkezett be. Európa nemzetiségei, köztük a határon túli magyarok tehát elérték első kitűzött céljukat.

Az aláírásgyűjtést a FUEN (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) indította az EU-ban élő történelmi nemzetiségi kisebbségek védelméért. A kezdeményezés elfogadásához legalább 7 országból összegyűjtött, összesen 1 millió aláírásra van szükség. A dokumentumot még mindig alá lehet írni: április 3-ig online és papíralapon, többek között minden magyar postaépületben.

A FUEN hivatalos Instagram oldalán közzétett kép

Április 3 után tovább folytatódik a munka, árulta el korábban a FUEN elnöke lapunknak: „Egy olyan periódus következik, amelyben a javaslatokat jogi nyelvre fordítjuk, hogy az Európai Bizottság minél konkrétabban megfogalmazott dokumentumokat kapjon kézhez arról, pontosan mit akarnak a nemzetiségek képviselői. Ezzel párhuzamosan pedig lobbizni fogunk annak érdekében, hogy minél több szövetségest találjunk, amikor uniós jogalkotásra kerül a sor. Meggyőződésünk, hogy az Európai Bizottságnak érdemben kell foglalkoznia a kezdeményezéssel, és előbb-utóbb el fogjuk érni a célunkat.”

hirdetés

Hirdetés