Ősszel indulhat az Árpád suli 950 milliós felújítása

Bár 2008-ban három iskolát is életveszélyessé nyilvánítottak Pécsen, a szocialista városvezetés nem tett érdemi lépéseket azok megújítására. Idén ősszel megindulhat a munka az Árpád suliban, amire már a közbeszerzést is kiírták. 

Nemsokára lezárulhat az az eljárás, ami az utolsó lépés az előtt, hogy felvonuljanak a munkások az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskolában, így a másik két életveszélyessé nyilvánított intézmény, a Testvérvárosok terei, illetve az Illyés Gyula iskola után ez a kertvárosi suli is megújulhat.

– A  szocialista városvezetés regnálása alatt, 2008-ban egyik napról a másikra derült ki, hogy három IMS-technológiával épült iskola életveszélyes, teljesen érthetetlenül. Hagyták, hogy a gyermekek ilyen körülmények között tanuljanak – mondta Csizi Péter, fideszes pécsi országgyűlési képviselő. – Az elmúlt években szisztematikusan tettük rendbe a sulikat, a szakértők által javasolt fontossági sorrendet betartva, ezért először az Illyés iskolát, majd a TVT-t újítottuk fel, közben pedig mérnöki felügyeletet biztosítottunk.

A lépéssorozat következő állomása lesz az Árpád iskola 950 millió forintos fejlesztése, amelynek kivitelezési közbeszerzési eljárása már elindult, hamarosan meg is jelenik az erre vonatkozó felhívás. Ha minden jól megy, akkor ősszel már lehet olyan vállalkozó, aki nekiláthat a munkához.

A beruházás során a komplett épületet hőszigetelik, a nyílászárókat – ablakokat, ajtókat – kicserélik, új lesz az elektromos hálózat, a fűtési rendszer, a gépészet is.

Mindezek mellett természetesen az épület tartószerkezetét – ezzel együtt a belső burkolatokat –  is megerősítik, hiszen – ahogyan az a Magasház esetében is volt – rozsdásodást tapasztaltak a fémelemeknél. Ugyanakkor a konyhát is megújítják, valamint kisebb átalakítást terveznek a főbejáratnál.

A 24 tantermes alapiskola 1986-ban épült előregyártott IMS vázszerkezeti rendszerrel, annak homlokzati alrendszerével. Ez a technológia egyébként a földrengések elleni védelmet szolgálta volna, igen ám, de idehaza az építkezések során nem tartották be a megfelelő eljárást, ezért rozsdásodtak el idővel a vasszerkezetek.

Csizi Péter elmondta azt is, hogy mindeközben egy olyan IMS-rendszerrel épült intézmény, a Testvérvárosok terei óvoda megújítása is megkezdődött, amiről korábban nem mondták ki, hogy veszélyes, azaz előre gondoskodnak arról, hogy ne történhessen nagyobb baj.

 

Hirdetés

1 hozzászólás

Comments are closed.