Ötszáz facsemetét osztanak ki a pécsieknek

A Biokom NKft. jóvoltából a lakók a Városi Csemetekertből fákat vihetnek haza – a készlet erejéig. Az akció időpontja: március 8., péntek 7.30–12.00. Helyszín: Nagyhídi utca, Városi Csemetekert!

A városüzemeltetési vállalat közleménye szerint a fákat az önkormányzat Pécs közigazgatási területére szánja, ezért lakcímkártya felmutatásával lehet elvinni azokat. Egy lakcímre maximum két fát lehet kérni, mellé pedig egy zsák komposzt is jár. A pénteki faosztás a készlet erejéig tart!

A fák nagyjából két méter magasak. A növényeket szabadgyökeres állapotban adják át, emiatt ha autóval jönnek értük, akkor érdemes valamilyen takaróról gondoskodni, hogy tiszta maradhasson a jármű.

A szabadgyökeres növények ültetéséről

Az átadott növényeket fóliazsákba csomagolt gyökérzettel vihetik el az érdeklődők. A növények az átvétel napját bírják ki ebben a zsákban (vízbe téve 3-4 napig még eltarthatóak), tehát az átvételi napon este ajánlott azokat elültetni. A fák esetén legalább 60x60x60cm-es ültetőgödröt szükséges ásni, még akkor is, ha gyökérzet kisebb méretű. Az ültetőveremben fellazított talajban sokkal jobban meg tud erősödni a gyökérzet, ezáltal hatékonyabbá válik a fa tápanyagfelvétele, és jobban fog fejlődni a növény. A talajba érdemes komposztált szerves trágyát, vagy komposztot tenni. A növényt olyan mélyre kell ültetni, hogy a gyökereket elfedje a visszahelyezett talaj, de a törzs része a talajfelszín fölött legyen.

Az ültetést követően a növényeket 40-50 liter vízzel alaposan be kell iszapolni. Még akkor is, ha a talaj, amibe ültetik, nedvesnek tűnik. Erre azért van szükség, hogy az ültetőverembe visszadobált közeg odamosódjon a fa gyökereihez.

A verembe visszadobott föld erős tömörítésére nincsen szükség. Azt betaposni nem szükséges. Érdemes viszont egy karóval, támrúddal stabilizálni a növényt.

Felelősségteljes faültetés

Egy növényt akkor ültetünk el felelősségteljesen, ha olyan helyet választunk neki, amely megfelel az igényeinek. Emellett különösen fontos, hogy úgy telepítsünk fát, hogy embertársaink érdekeit nem hagyjuk figyelmen kívül. Például ne ültessük túl közel a telekhatárhoz, vagy más épülethez. Ne telepítsük légvezeték alá, vagy földkábel fölé, sem olyan helyre, ahol a növény megnőve forgalomtechnikai gondot okoz majd. Amennyiben ezekre nem figyelünk oda, úgy a telepített fákat metszeni, nyesni, rosszabb esetben ki kell vágni – foglalta össze a Biokom.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés