Politikai csatározások helyett közös minimumot szeretne Keresztes

Az LMP-s pécsi országgyűlési képviselő szerint a Fidesz helyi politikusai a város és a régió érdekei ellen fordultak.

Sajtótájékoztatót tartott ma Keresztes László Lóránt, az LMP pécsi országgyűlési képviselője, amelyen az elmúlt évek, Pécs és a régió számára káros kormányzati megszorításairól beszélt, amelyekben szerinte a Fidesz helyi politikusai is aktívan részt vettek.

– Sem a kormány, se a helyben megválasztott képviselők nem fordulhatnak szembe egy város érdekeivel, az ott élők akaratával – fogalmazott a politikus. – Sajnos bármerre járunk az látszik, hogy a Fidesz politikusai bárhol képesek szembe menni a helyi érdekekkel.

Keresztes arról beszélt, hogy 2020 óta a súlyos kormányzati forrásmegvonások miatt nehéz helyzetbe került az alapvető közszolgáltatások biztosítása, példaként az ivóvíz-ellátást és a helyi közösségi közlekedés finanszírozását említette. Szerinte végre be kellene látnia a fideszes képviselőknek, hogy ezek az igazi megszorítások nem egy-egy városvezetőt büntetnek, hanem az adott településen élő minden egyes embert.

– Súlyos hiba, amikor úgy cselekszik egy politikus, mintha jobban szeretné a pártját, mint a városát – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Azt is kiemelte, hogy az utóbbi években számos olyan javaslatot tett a parlamentben, amellyel segíteni lehetett volna a vidéki városokat, de kifejezetten Pécset segítő indítványai is voltak – ezeket azonban a Fidesz politikusai egyszer sem támogatták. Keresztes szerint, amikor több milliárd forintos támogatást javasolt Pécsnek, hogy a közösségi közlekedésből, a kormányzati elvonások miatt hiányzó összeget pótolni lehessen, a kormánypárt pécsi politikusai nemmel szavaztak. Az LMP-s politikus szerint ezzel hatalmas anyagi kárt okozva a városnak.

– Mindezek fényében csupán politikai bohóckodásnak tudom csak minősíteni, hogy a helyi fideszesek a közlekedés fejlesztéséről kezdtek beszélni – szögezte le Keresztes. – Egy kezdeményezéssel szeretnék élni. Pécs és Baranya minden képviselőjéhez szólok. Határozzunk meg közös minimumokat. Tegyük egyértelművé, melyek azok az ügyek, amelyek a politikai csatározásokon felül kell, hogy álljanak.

Szerinte jól látszik, hogy a pécsi közösségi közlekedés is komoly problémákkal küzd, azonban semelyik várostól sem várható el, hogy ezeket önállóan oldja meg, szükséges az állami hozzájárulás is.

A képviselő hozzátette még, hogy a politikusok mellett a következő hónapokban Baranya polgárait is fel fogja keresni, hogy támogassák ezeket a törekvéseket. Abban bízik Keresztes, hogy sokezer baranyai ember szava talán meggyőzi arról a Fidesz helyi politikusait, hogy néha bizony a saját városuk érdekében kell döntéseket hozniuk, akár a pártérdekeikkel szemben is.

Hirdetés