Új, biztonságos fészkek várják a hazatérő baranyai gólyákat

Fotó: E.ON/Facebook

Készül a madarak érkezésére az E.ON, az energiacég az áramhálózat oszlopaira telepített fészektartókkal segíti a fehér gólyákat, a kerecsensólymoknak pedig újabb költőládákat helyez ki.

Új gólyafészektartók kihelyezésével, kikönnyítésekkel, a megrongálódott gólyavárak javításával és madárbarát hálózati burkolatokkal teszi biztonságossá a gólyák költését az E.ON – közölte az MTI.

Az idei szezonban több mint 100 ponton helyeznek ki új fészektartókat, a legtöbbet Baranya, Tolna és Somogy megyében.

Az új tartókkal együtt idén már háromezernél is több fészkelőhely várja a gólyapárokat az áramhálózati oszlopokon. Hogy pontosan hol kell a madarak érdekében beavatkozni, azt az E.ON, a nemzeti parkok, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei közösen határozzák meg.

Az év madarának választott kerecsensólyom európai állományának több mint 60 százaléka Magyarországon fészkel. A vállalat újabb mesterséges költőládákat szerel a nagyfeszültségű oszlopaira, hogy segítse a vándor- és kerecsensólymok szaporodását.

A mesterséges ládákban költő pároknak átlagosan egy fiókával többet sikerül felnevelniük, mint a természetes fészkekben. Az E.ON nagyfeszültségű oszlopain lévő költőládáinak száma idén száz fölé emelkedik.

A 2023-24-es szezon madárvédelmet szolgáló fejlesztései több száz millió forintos költséggel járnak, melyet az energiacég finanszíroz.

És ha már gólyák, az első példány megérkezett néhány napja, itt írtunk róla:

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés