Vége lehet a pécsi ingatlanpiac pezsgésének?

Országosan már tavaly mérséklődött az áremelkedés, de idén a lassulás még inkább jellemző, néhol pedig a visszaesés jelei is megmutatkoznak. Ez alól Pécs sem kivétel – írja a PécsiStop.hu az Ingatlannet.hu frissen közölt adataira hivatkozva. 

hirdetés

Az ingatlanos portál elemzése szerint az áresés egy természetes folyamat következménye, mely már 2019-ben elindult. A járvány pedig csak még inkább rátesz erre.

A pécsi családi házak átlagos négyzetméter árait tekintve 2019 utolsó negyedévében még volt némi drágulás. 2020 januárja és februárja között azonban ezzel ellentétes változás történt: 280 ezer forint/négyzetméterről 270 ezer forint/négyzetméterre csökkent az átlagáruk. A csökkenés viszont nem alakult át tendenciává, nem folytatódott tovább, február óta ez a 270 ezer forint/négyzetméteres átlagár jellemzi a pécsi házakat.

A házakhoz hasonlóan a lakások fénykora is elmúlt a baranyai megyeszékhelyen. Pécsen az elmúlt fél évben nemhogy nem nőttek tovább a lakások átlagárai, de mondhatni folyamatosan csökkennek. Mindezt ugyanakkor nagyon óvatosan teszik, mert az utóbbi hat hónapban a téglalakások átlagosan mindössze 10 ezer forinttal lettek olcsóbbak négyzetméterenként.

A koronavírus-járvány is hatással volt az ingatlanpiacra, sőt az albérletek helyzetére is: ITT és ITT írtunk erről korábban.