Pécsi albérletpiac: gondban az albérlők és a lakáskiadók is

Pécs gazdaságában fontos szerepet játszanak a helyi és külföldi egyetemisták. A lakáskiadók nincsenek most könnyű helyzetben a kialakult vírushelyzet miatt – kiürültek a lakások, hazamentek a diákok, és sokan váltak fizetésképtelenné. Mit tud tenni a tulajdonos? Mi lesz a pécsi albérletekkel? A jelenlegi helyzetről és a várható állapotokról Marosvári Lászlóval, a GDN ingatlaniroda pécsi építészmérnök-ingatlanszakértőjével beszéltünk.

hirdetés
Uránia Mozi

Hazamentek, nem mindenki jön vissza

A szakember lapunknak elmondta, a pécsi albérletek nagy részét magyar és külföldi egyetemista hallgatók vették/veszik ki.

– A magyar hallgatók nagy része hazament, miután bezárták az egyetemeket. Aki itt maradt – mert esetleg van munkája – az olcsóbb albérletet szeretne. A külföldiek esete annyiban hasonlít, hogy közülük is sokan hazamentek februári vizsgák után, most viszont nem tudnak visszajönni. Az ő albérletüket kiadók gondban lehetnek, nem tudják mit tegyenek, hiszen itt maradtak a lakók holmijai, akik szeretnének visszajönni, de a bérleti díjban alku várható. Olyan megoldással is találkoztunk, hogy most letették a kauciót és augusztusban megpróbálnak visszatérni – addig ugyan üres a lakás, de biztosítva van a bérlő. Ha borul a terv és mégsem érkezik meg, akkor elveszik az összeg – mondta.

A külföldi hallgatók közül szinte mindenki albérletben lakik Pécsen

Tolerancia, megértőkészség, empátia

Marosvári szerint a megfelelő magatartás ebben a helyzetben a „jóemberi”, empatikus hozzáállás, a kompromisszumkészség – persze az észszerűség határain belül.

– Ha egy magyar albérlő keresőképtelenné válik a vírushelyzet miatt, a főbérlővel megegyezve a rezsi mellett akár a bérleti díj jelentősebb csökkentésében állapodhatnak meg. Ebbe – ha megértő – belemehet a főbérlő, hiszen új albérlőket nem könnyű találni, másfelől még így is jól jár ingatlanával, ráadásul a lakás sem áll üresen.

– Nyilván van és lesz olyan eset is, ahol a bérlő elvesztette az állását, nem tud fizetni, a tulajdonos pedig kirakja. Erre az intoleráns magatartásra később könnyen ráfázhat, ahogy már említettem, nem lesz könnyű új, megbízható bérlőt találni. Pereskedni nem nagyon érdemes, egyrészt ítélkezési szünet van és nem olcsó, másrészt a „vis maior” – ha külön nem szerepel a szerződésben – nehezen érvényesíthető.

Ereszkedni kezdtek a bérleti díjak

A szakértő szerint a bérleti díjak elindultak lefelé, és ki tudja, hol fognak megállni. A fővárosban már pár nap alatt 5-10 százalékkal lejjebb mentek.

Gondban az RBNB-k is

Ezeknek a rövidtávra, pár napra kiadott ingatlanoknak a helyzete szintén változóban van az ingatlanszakértő szerint. A tulajdonosok itt vagy kivárnak, vagy pedig áttérnek a hosszabb távú, albérleti kiadásra, így csökkentve a veszteségüket/nyereségüket. Így tovább nő a kiadható albérletek száma.

– A hosszútávra átállók esetében gondot jelenthet az, hogy a kis bérlemények egy része, rövid, pár napos ott tartózkodásra lett kialakítva, a konyha nem túl felszerelt, kevesebb a bútor, a ruhásszekrény. Bővíteni kellene a felszereltséget.

Mit hoz a jövő?

– Az, hogy utána mi lesz, nehéz kérdés. Reméljük, hogy visszajönnek az egyetemisták – ez a város szempontjából kulcsfontosságú – így Marosvári. – Fontos Pécsnek a sok itt tanuló diák. Azt sem lehet tudni, hogy az egyetemi záróvizsgák, felvételik, az őszi kezdés hogyan alakul.

– Én azt gondolom, hogy ebben a nehéz helyzetben az emberség, a tolerancia, a megértés fokozottan az előtérbe kell, hogy kerüljön az anyagiakkal szemben – tette hozzá.