Vesztegetés és közokirat-hamisítás miatt négy évet kapott a pécsi egyesület vezetője

A köztisztasági és zöldfelület gondozási feladatok elvégzését vállalata egy pécsi egyesület még 2018-ban. Az egyesület vezetője azonban haszonszerzés céljából el nem végzett munkákat is leigazolt. A bíróság az ő ügyében hozott ítéletet.

Ahogy a Pécsi Törvényszék írja, a megállapított tényállás szerint az elsőrendű vádlott egy pécsi egyesület önálló képviseletre jogosult elnöke volt. Az egyesület 2018-2020 között együttműködési megállapodást kötött egy nonprofit kft-vel köztisztasági és zöldfelület gondozási, valamint karbantartási feladatok elvégzésére. A megállapodás lehetővé tette, hogy a szükséges törvényi feltételek teljesülése folytán az egyesület kijelölhető foglalkoztató legyen a közérdekű munka végrehajtása során. Az egyesület e tevékenysége ellátásához a nonprofit kft-től a megjelölt időszak alatt összesen valamivel több mint 7 millió forint támogatásban részesült, amelyet kizárólag a közterületi munkákkal kapcsolatos működési költségeire, tevékenysége fejlesztésére, illetve az együttesen kijelölt programokban megjelölt célok megvalósulására fordíthatta.

Az elsőrendű vádlott, mint az egyesület önálló képviseletre jogosult elnöke rendszeres haszonszerzés céljából a fenti időszak alatt pénzért, saját részére végeztetett munkáért, szeszesitalért, illatszer ígéretéért ténylegesen el nem végzett közérdekű munkát igazolt le a nyilvántartólapokon, majd azok egy részét a Baranya Megyei Kormányhivatal felé továbbította.

A Pécsi Törvényszék az elsőrendű vádlottat 24 rendbeli vesztegetés elfogadásának bűntette és 14 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt halmazati büntetésül hat év börtönre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte. A közérdekű munka végzésére kötelezett további hat vádlott közül három vádlottat vesztegetés bűntette, három vádlottat vesztegetés bűntette és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt 6 hónap és 1 év 8 hónap közötti tartamú börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Két vádlott esetében a törvényszék a szabadságvesztés büntetés végrehajtását kettő évi próbaidőre felfüggesztette, míg a többi 4 vádlottat 1 év közügyektől eltiltásra is ítélte. (A törvényszék további vádlottak ügyében az eljárást már korábban befejezte.)

Az ítélet ellen bejelentett fellebbezések folytán másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla az elsőfokon kiszabott büntetéseket eltúlzottan súlyosnak találta, ezért az elsőrendű vádlottal szemben kiszabott büntetést 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra enyhítette, a vele szemben elrendelt vagyonelkobzás összegét 261 ezer forintról 211 ezer forintra mérsékelte. A közérdekű munka végzésére kötelezett vádlottakkal szemben elsőfokon kiszabott szabadságvesztés-büntetéseket a másodfokú bíróság 5 vádlott esetében enyhítette, így ezen vádlottakat a bíróság 6 hónap és 1 év közötti időtartamú börtönbüntetésre ítélte, a próbaidő tartamát a két érintett vádlott esetében 1 évre enyhítette. Az ítélet jogerős.

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés