Zenével ünnepel Pécsen a Filharmónia Magyarország

Szabadtéri, templomi és hangversenyteremben rendezett koncertekkel, világhírű előadók közreműködésével várja egész nyáron át pécsi közönségét a Filharmónia Magyarország – jelentették be a fennállásának idén tizedik évfordulóját ünneplő koncertszervező társaság vezetői kedden, Pécsen.

Szamosi Szabolcs ügyvezető igazgató, orgonaművész a sajtótájékoztatón kiemelte: ahogy a korábbi években, ezen a nyáron is számos programmal, koncerttel készülnek a pécsi közönség, illetve a városba látogató turisták számára.

Az országszerte augusztus 5-én zajló Orgonák éjszakájának pécsi állomásán a székesegyházban Hollywood fényei címmel rendeznek koncertet Verbay Zsolt orgonaművész, Illényi Katica ének-, theremin- és hegedűművész, valamint Bundzik István zongoraművész közreműködésével, míg napközben a Zsolnay-negyedben zajlanak programok, de a nap során Harkány, Orfű, Villány és az Ördögkatlan fesztivál sem marad orgonaszó nélkül a Theater Wagen mozgó hangszerének köszönhetően.

Szamosi Szabolcs kiemelte: az Orgona pont nyáresti, szintén a pécsi székesegyházban zajló koncertjeire három alkalommal várják a publikumot: augusztus 11-én Belcanto címmel Silvio Celeghin orognaművész, valamint Bognár Szabolcs és Laczák Boglárka énekművészek közreműködésével rendeznek koncertet. Egy héttel később Szotyori Nagy Gábor orgonista és Nagy Viktor szaxofonművész lép fel, míg augusztus 25-én Szirtes Edina Mókus énekel, Kővári Péter orgonista játszik a bazilikában.

Beregi András, a Filharmónia programiroda-vezetője közölte: a Püspökvári zenés estéken muzsikával és egy-egy pohár borral várják majd az érdeklődőket: június 28-án a Danubia zenekar ad koncertet Hámori Máté vezényletével, majd július 4-én az In Medias Brass és a Magyar Rézfúvós Quintet lép fel a Barcsi Rézfúvós Kamarazenei Tábor művésztanárai és Uwe Köller osztrák trombitaművész közreműködésével, augusztus 15-én pedig a Jazzation acapella együttes tagjai töltik meg énekszóval a pécsi püspöki palota kertjét.

Kreutz Péter operatív igazgató ismertetése szerint a szeptember 7. és 10. között zajló Zeneszüret fesztiválon kétszer is felcsendül a Kodály Központban Puccini La rondine (A fecske) cím alkotása. A mű hangulata a bécsi operettek világát, a Párizsban és a Riviérán játszódó cselekménye azonban a Bohémélet és A kaméliás hölgy történetét idézi. Az előadás a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Kórus Debrecen tolmácsolásában – mások mellet – Pasztircsák Polina, Leonardo Caimi és Piero Terranova közreműködésével valósul meg, míg a karmesteri pálcát José Cura világhírű tenor fogja majd kézbe.

José Cura a fesztivál ideje alatt énekelni is fog a pécsi közönségnek.

A Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Kodály Kórus Debrecen művészeinek támogatásával Verdi, Bizet, Mascagni és Puccini válogatott művei csendülnek majd fel a pécsi Kodály Központban szeptember 8-án – számolt be róla az igazgató.

A koncertekről további részletek olvashatók a filharmonia.hu oldalon.

Hirdetés