Hirdetés

Ma este sajtónyilvános ünnepség keretében avatták fel az elkészült új pécsi vásárcsarnokot. Péterffy Attila, Pécs polgármestere mellett beszédet mondott az eseményen Navracsics Tibor területfejlesztési és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter, valamint Kondor Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar általános dékánhelyettese.

Hosszú évek kemény és kitartó munkája után eljött az a nap, amire már nagyon sokan vártak. Felavatták az új pécsi vásárcsarnokot. A zárt körű, de sajtónyilvános eseményen mindenki ott volt, aki az utóbbi években így vagy úgy, de hozzájárult ahhoz, hogy a pécsiek egy modern, minden igényt kielégítő vásárcsarnokot kaphassanak.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere (jobbra) fogadja Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert

Az este 7 órára meghirdetett esemény ugyan egy kis csúszással „kezdődött” – a kormány képviseletében meghívott Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterre kellet várni egy kicsit –, de láthatóan ez cseppet sem zavarta a résztvevőket. Így ugyanis legalább mindenkinek volt ideje arra, hogy teljes fényében, igaz, még kicsit csendesen megcsodálhassa az elmúlt időszak legnagyobb szabású pécsi beruházásának végeredményét. Az árusító helyeken már minden készen állt a péntek reggeli nyitásra, a friss zöldségek és gyümölcsök is kikacsintgattak az őket takaró ponyvák alól. Amíg az avató ünnepség nyitóbeszédeire vártak az egybegyűltek, a Pannon Filharmonikusok művészeinek zenéje simogatta az új csarnok impozáns boltíveit.

Péterffy Attila

Az avatón elsőként az est házigazdája, Péterffy Attila polgármester állt a mikrofon elé, és azzal kezdte, biztos benne, hogy az épület újabb ikonja lesz Pécsnek, ami évtizedekre meghatározza majd a városképet.

– Nem szabad elfelejteni, hogy az új vásárcsarnok megélhetést is biztosít majd több tucatnyi pécsi és baranyai család számára – emelte ki a városvezető. – Örömmel láttam, hogy az elmúlt hetekben megszaporodtak az új csarnokhoz kötődő álláshirdetések. Mindez azt jelenti, hogy lesznek árusok, akiknek az új helyszín a fejlődés lehetőségét nyújtja, és a korábbinál nagyobb létszámot foglalkoztatnak. Örülök ennek, mert a polgármesteri programom egyik fontos vállalása a helyi kisvállalkozások erősítése.

Péterffy hitet tett amellett, hogy itt egy valódi közösség jöhet létre, amelyet át fog hatni a pécsiség. Mivel a városvezetésnek kiemelt célja a pécsi értékek megőrzése és továbbadása, ezért a helyi beruházásoknál is kiemelt szerepet kap ez. Ennek kezdeti lépéseként létesült egy Zsolnay ivókút is a csarnokban.

A polgármester beszédében mindenkinek köszönetet mondott, aki részt vett abban a munkában, amelynek eredményeként elkészülhetett a létesítmény. Kiemelte az Európai Unió, a magyar kormány és a munkában részt vevő, azt végig pártoló kormányzati szervek támogatását, de köszönetet mondott a tervezőknek és a kivitelezést másfél év alatt lebonyolító vállalkozóknak is.

– A terveket még az előző városvezetés készíttette el, miután helyesen felismerték, hogy a városnak szüksége van egy új vásárcsarnokra. Köszönjük nekik – húzta alá Péterffy. – A munka másik fele, az eredeti tervek finomítása és a kivitelezés ügyes-bajos dolgai azonban már ránk hárultak. Nekünk kellett biztosítanunk azt is, hogy egy pillanatra se maradjon szolgáltatás nélkül a pécsi közösség. Mindenki megtette a magáét, megfeszített munkával, rengeteg egyeztetés révén sikerrel jártunk.

Navracsics Tibor

Az ünnepségen Navracsics Tibor miniszter is felszólalt, aki kiemelte, bár ő maga nem pécsi, mégis azt gondolja, pécsinek lenni jó. Azt hangsúlyozta, hogy a térség, a régió egyértelműen központi szerepet játszó települése Pécs, amely az évek során rászolgált arra, hogy ne csak idehaza és Európában, de a világ bármely táján jól csengjen a neve.

– Nagyon jó azt látni, hogy ez egy jó tízéves történet – mondta a miniszter. – Egy évtizeden átívelő projekt, amely különböző politikai ciklusokon, ideológiai különbségeken keresztül jutott el idáig, és ez valóban örömre ad okot, mivel azt bizonyítja, hogy a pécsi érdek minden más különbség ellenére is összeköt.

Kondor Tamás

Mielőtt a meghívottak elindultak volna az új csarnok bejárására, Kondor Tamás építész, a PTE műszaki karának általános dékánhelyettese is mondott pár szót. Azzal kezdte, hogy visszaemlékezett a tervpályázat idejére.

– Emlékszem, hogy amikor kiírták a tervpályázatot, minden pécsi, vagy Pécshez kötődő tervező benyújtotta a saját pályázatát – mondta Kondor. – Ebből is látszott, hogy nagy dolog van készülőben, hiszen erre az épületre méltán tekinthetünk úgy, mint egy olyan ikon, amely reményeink szerint majd 100 év múlva is itt fog állni.

Kondor kiemelte, hogy bár ez egy világi épület, a kialakításának köszönhetően mégis van benne valami, ami miatt több annál. Amely kapcsolatot képez a forma, a tartalom és a tervek felett álló nagyobb erő között. Szerinte a lényegét az új vásárcsarnoknak végül az fogja megadni, ami miatt megépült. Hogy teret ad a pécsi értékeknek, a pécsi közösségeknek.

Az avató ünnepség végén pedig nem is maradt más hátra, mint izgatottan várni, hogy leperegjen az előttünk álló néhány óra, és péntek reggel 6 órakor hivatalosan is megnyissa kapuit az új pécsi vásárcsarnok.

Hirdetés