29 C
Pécs
csütörtök, június 20, 2024
KezdőlapFesztHivatalosan is elstartolt az idei PécsLIT!

Hivatalosan is elstartolt az idei PécsLIT!

Ma este hivatalosan is megnyitották a harmadik PécsLIT Irodalmi Fesztivált. Az egészen szombatig tartó programsorozat keretében számos itthon és külföldön is jól ismert, neves író látogat el Pécsre, közel 50 különböző irodalmi élményt nyújtva az érdeklődőknek.

Bár technikailag már ma délután elindult a harmadik PécsLIT Irodalmi Fesztivál, a hivatalos megnyitót ma este tartották meg. Az eseményen ott volt a fesztivál két főszervezője, a Csorba Győző Megyei Könyvtár igazgatója, Miszler Tamás, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője, Ágoston Zoltán, valamint Pécs polgármestere, Péterffy Attila is. A városvezető ünnepi beszédében fel is idézett egy régi történetet, amely a Jelenkor jelentőségére világított rá. Egykor Mészöly Miklós ugyanis autóba ültetett két tehetséges írót, és Pécsre, az akkor Szederkényi Ervin vezette Jelenkor szerkesztőségébe vitte őket. A történet szerint Szederkényi már akkor tudta, hogy a követkető évtizedek meghatározó íróit látja vendégül – Eszterházy Péter és Nádas Péter volt az a két fiatal tehetség.

Péterffy Attila

– Ma ez az irodalmi fesztivál tölti be Mészöly Miklós és Szederkényi Ervin feladatát – jelentette ki Péterffy Attila a megnyitón. – A PécsLIT ülteti autókba és hozza ide, Pécsre az ország minden tájáról az írókat, költőket. Az elismert alkotókat, hiszen itt lesz a nemzetközileg is magasan jegyzett Nádas Péter is. Ám ideszállítja azokat a fiatal szerzőket, akik között ott ülnek a holnap Eszterházy Péterei, a jövő írólegendái is.

Miszler Tamás

Az biztos, hogy a következő napokban Pécs lesz a magyar irodalom fővárosa, hiszen szombatig közel 50 különböző programmal várja az irodalom iránt érdeklődőket a PécsLIT. A teljesség igénye nélkül a fesztiválon találkozhatunk majd Kiss Georginával, Milbacher Róberttel, Nádasdy Ádámmal, Oravecz Imrével, Krusovszky Dénessel, Fehér Renátóval, Kai Hensel német íróval, Grecsó Krisztiánnal vagy épp az argentin Emilio Naónnal.

Ágoston Zoltán

A PécsLIT programjairól részletesebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk korábban.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő