6 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapAbszolút NőHölgyek, nem vicc a HPV!

Hölgyek, nem vicc a HPV!

Élete során az emberek 50-80 százaléka átesik valamilyen HPV-fertőzésen, és a legtöbbjük nem is tud róla. Átlagosan pedig több mint 400 nő hal meg ebben a betegségben. Idén októberben több száz kamasz lány kaphatta meg az ingyenes vakcinát.

Mi is az a HPV?

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi és Kórházhigiénés Főosztályának tájékoztatása szerint a méhnyak rosszindulatú daganata a méhnyakrák. Ezt a daganatot a human papillomavírus, vagyis HPV okozza. A méhnyakrákok mintegy 70 százalékáért a humán papillomavírusok közül kettő típus, a 16-os és a 18-as tehető felelőssé. A betegség azért különösen veszélyes, mert a méhnyak hámján képződő daganatsejtek továbbá szétterjedhetnek a szervezet más részeire is.

HPV védőoltás, vakcina, oltás

A méhnyakrák azonban védőoltással és szűréssel könnyedén megelőzhető. Az ingyenes védőoltást azok a lányok kaphatták meg iskolai kampányoltás keretében, akik betöltötték a 12. életévüket és az általános iskola 7. osztályát végzik. Ez a kor azért fontos, mert a védelemnek még azelőtt ki kell alakulnia, mielőtt a szexuális élet megkezdődne, mivel a HPV-fertőzés átvihető szexuális előjáték (bőr-bőr kontaktus, petting), hüvelyi, anális és orális aktus során is. Nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok, akik védekezés nélkül létesítenek szexuális kapcsolatot, illetve akik gyakrabban cserélgetik a partnereiket.

Nem teljes körű a védelem

– Az önkéntesen és térítésmentesen igényelhető vakcina csak a korábban említett két HPV-típus ellen nyújt védelmet. Ezért erősen ajánlott, hogy 25 éves kor felett a védőoltásban részesült nők is rendszeresen vegyenek részt méhnyakszűrő vizsgálaton, mivel a HPV-nak több száz típusa van, ezek közül pedig legalább 13 okozhat méhnyakrákot – tájékoztatta a lapunkat az ÁNTSZ.

Ennek ellenére felnőttkorban is javasolt a HPV elleni védőoltás, mert a fertőzés veszélyének a nők minden életkorban ki lehetnek téve. Ez a vírus sokáig jelen lehet a szervezetben, de az esetek nagy részében az immunrendszer legyőzi, aztán eltűnik a szervezetből. Újrafertőződés azonban bármikor bekövetkezhet a nők bármilyen életszakaszában.

tinédzser szex, szerelem

Biztonságos összetétel

A szakember elmondta, hogy az oltóanyag teljesen biztonságos. Nem tartalmaz sem élő vírust, amely szaporodhatna a szervezetben, sem genetikai anyagot, amelyek a sejtekbe beépülve megváltoztathatná annak működését.
A méhnyakrák elleni oltóanyaggal már több millió nőt oltottak be világszerte, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a vakcina biztonságos. Magyarországon az elmúlt tanévben beadott 70 ezer védőoltást követően egyetlen súlyos eset sem volt, mindössze 18 bejelentés érkezett nemkívánatos esetről, azonban ezek zöme csak tömeges félelmi reakció volt. A további esetekben is csak maguktól múló enyhe tünetekről volt szó, például helyi duzzanatról, fájdalomról, bőrpírról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő