Holnap témazáró, de te nem olvastad el a kötelezőt? Nem késő!

Hirdetés

Közel kétezer feliratkozóval büszkélkedhet az a középiskolásoknak szóló Youtube csatorna, melyen kötelező olvasmányokat zanzásít egy lelkes pécsi csapat. Az okító vlogot bújni még a tanóra előtti szünetben sem késő, ha nem sikerült elolvasni a kötelezőt. 

A „Holnap témazáró” csatorna alapötlete 2018 augusztusában fogalmazódott meg Stettner Zoltánban és marketinges barátjában, de az előkészületek és a tervezés miatt csak 2019 szeptemberének végén töltötték fel első videójukat. Mondanunk sem kell, az okító anyag hasított, a később pedig vágóból, marketingesből, tanárból és segítőkből álló lelkes csapatot pedig folytatásra sarkallta.

– Youtube csatornánkkal, Facebook oldalunkkal és Instagram fiókunkkal az az alapvető célunk, hogy közelebb hozzuk a kötelező olvasmányokat a középiskolás diákokhoz és olyan formában mutathassuk be a művek tartalmát, ami könnyebben befogadható, mint a sima tanórai magyarázat. Ezzel a viccesebb, kötetlenebb formával reméljük, (a diákok mellett) másoknak is mosolyt csalunk az arcára – akiket már nem fenyegetnek a mindennapokban a témazárók, de mégis szívesen elevenítenék fel a klasszikusokat – meséli Stettner Zoltán, magyar- és drámaszakos tanár.

Azoknak a diákoknak, akik olvasták már a műveket, a videók rövid összefoglalók, azoknak pedig, akik valamilyen okból nem tudták elolvasni őket, rövid tartalomismertetők és elemzések. Így a vlog nem csak középiskolásoknak szól, hanem tulajdonképpen mindenkinek.

Ahogy az ötletgazda fogalmaz, a „Holnap témazáró” csatornával az új médiumok adta lehetőségeket próbálják kombinálni az irodalommal, így a tananyag is könnyebben emészthető és a diákok is könnyebben megtalálják és meghallják a csatorna üzenetét, legyen az az Antigoné, az Isteni színjáték, Az ember tragédiája vagy a Hamlet.

– A hagyományos tanórán erre nem lenne lehetőség. Ezt tapasztalatból mondom, hiszen öt évig tanítottam magyart és drámát. Mottónknak azt választottuk, hogy: „A tanóra előtti szünetben sem késő…”, mert egy szünetnyi idő alatt próbálunk meg minél több információt átadni az érdeklődőknek. Videóink ezért is körülbelül 10 percesek, mert így két tanóra között, a buszon iskolába menet, vagy akár egy cooper-teszt alatt is megtekinthetők – teszi hozzá Zoltán.

A baráti társaság önerőből készítik a videókat, így lassabb a gyártás, de a tervek szerint két-, három hetente elkészülnek egy újabb irodalmi mű feldolgozásával.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét