Hirdetés

Bár a közösségi közlekedési kultúrával összefüggésben fontos hívószavak jellemzően kevesebb teret kapnak a vakáció, a nyár és a szabadságok idején, a Tüke Busz Zrt. közleményében hangsúlyozza: ebben az időszakban is legyünk körültekintőek és figyelmesek egymással, segítsük egymást utazásunk során!

A nyári meleg és a hőség mindannyiunk szervezetét megviseli, ebben az időszakban türelmetlenebbek, figyelmetlenebbek lehetünk, amely a közlekedésben akár veszélyek forrása is lehet. A Tüke Busz Zrt. szakemberei úgy látják, hogy ezek megelőzésére néhány egyszerű szabály betartása és praktikus tanács megfogadása – különösen hőség idején – mindannyiunk számára hasznos lehet. Ezek a következők:

  • Utazásunk során – lehetőség szerint – viseljünk könnyű, laza ruházatot.  A Tüke Busz Zrt. a nyári kánikulai napokon – főként idősebb utasai számára – javasolja, hogy visszazárható palackban vagy kulacsban vigyenek magukkal hűsítő vizet, amit utazásuk során szükség szerint akár az autóbuszokon is el tudnak fogyasztani.
  • Felszálláskor érvényesítsük menetjegyünket (mobiljegyünket), mutassuk fel bérletünket, utazásra jogosító igazolásunkat és húzódjunk az autóbusz hátsó részébe, ne álljunk meg közvetlenül az első ajtók közelében.
  • Az utánunk felszállók számára így gyorsabbá tehetjük a felszállás idejét.
  • Amennyiben tehetjük – biztonságunk érdekében – foglaljunk helyet az autóbuszon.
  • Amennyiben nincs lehetőségünk ülve utazni, törekedjünk arra, hogy stabilan állva utazzunk az autóbuszon, és használjuk a kapaszkodókat!
  • Segítsük utastársainkat azzal, hogy bevásárlás után csomagjainkat, utazótáskáinkat ne a mellettünk lévő ülésre tegyünk, így mások is kényelmesebben tudnak utazni!
  • Jól esik a figyelem az idősebb, mozgásukban korlátozott utastársainknak, a kismamáknak és a kisgyerekkel utazóknak: biztonságosabb utazásuk érdekében adjuk át ülőhelyünket és segítsük őket a fel –és leszállásban is!
  • A jármű megállása után leszálláshoz a hátsó ajtókat vegyük igénybe. Ha a jármű ajtaja még nyitva van, de a jelzőcsengő már szól, az figyelmeztetés valamennyi utas számára: ekkor már sem felszállni, sem leszállni nem szabad! A járművezetők egyes helyzetekben éppen mások vezetési hibájából eredő balesetveszélyes szituációt igyekeznek elhárítani, amikor hirtelen fékezésre kényszerülnek. Egy-egy ilyen szituációban azonban utasként mi magunk is tehetünk azért, hogy az autóbuszokon elkerüljük, megelőzzük a kisebb baleseteket.

Vigyázzunk magunkra és segítsük egymást a közlekedésben!

Hirdetés