14 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapAbszolút PécsIdőutazás Pécsett floridai módra

Időutazás Pécsett floridai módra

Amerikából érkezett emberjogi aktivista hazánkba, hogy jobban megismerje Magyarországot, illetve az itt élő embereket. Fred Harris utazása során szerdán Pécsett járt, s Páva Zsolt polgármesterrel is eltöltött egy munkaebédet. Mint mondta, tervei között szerepel, hogy a közeljövőben önkéntes találkozót is szervezzen Magyarországra. Megkérdeztük, milyen benyomásokat szerzett az országban, illetve Pécsett.

– Mikor érkezett Pécsre és meddig marad?

– A  hét elején érkeztem ide és még két napot maradok Pécsett. Úgy tervezem, hogy utána még egy hetet Budapesten töltök. Sajnálom, hogy el kell mennem, szívesen maradtam volna a baranyai városban, mert nagyon jól érzem itt magam. 2001-ben már jártam Magyarországon, de akkor csak a fővárosban voltam pár napot.

– Mire figyelt fel leginkább Pécsett?

– Az nyűgöz le a legjobban, hogy az elmúlt 2000 év történelme, kultúrája és építészete egyszerre tárul a szemünk elé. Szinte méterenként más korból ránk maradt emlékeket láthatunk. Azért is gyakorol rám ez komoly hatást, mert Észak-Amerikából jöttem, ahol nem látni ehhez hasonló változásokat a környezetben.

Lenyűgözték őt a pécsi utcák

– Akkor ez önnek kicsit olyan, mint egy időutazás?

– Pontosan! A város olyan, mintha a korok keresztmetszete lenne. A magyar építészeti látnivalóknál jobban már csak a helyi ételek tetszenek. Nagyon szeretek ugyanis enni, a helyi ízeket pedig egyenesen imádom. Természetesen ezekhez jó pár magyar bort is kipróbáltam.

– Melyik étel ízlett a legjobban? 

– Megőrülök a gulyásért, szinte minden nap eszem. Régebben azt hittem, hogy otthon is ettem már, de amikor megkóstoltam ezt az ételt egy magyar étteremben, rájöttem: ilyen finomat még soha nem ettem!

Páva Zsolt is fogadta az aktivistát

– Mi a véleménye az országról emberjogi aktivistaként?

– Természetesen ittlétem alatt nem felejtem el érkezésem célját, és állandóan igyekszem figyelni az embereket. A magyarokon azt látom, hogy keményen dolgoznak és szeretik az életet. Bár azt tapasztalom, hogy ebben a melegben mindenki egy kicsit besokall, és megindul a Balaton felé. Egyébként nagyon megszerettem a helyieket, szimpatikus nép.

– Miben jobb és miben rosszabb Pécs, mint például a floridai Clearwater, ahonnan érkezett?

– A víz, vagy egy nagy strand nagyon hiányzik nekem a városból, mert nálunk Floridában rengeteg a gyönyörű tengerpart. Clearwaterben és az Egyesült Államok más tájain azonban az ember az utcán csak egy csomó vasat, fémet és üveget lát. Majd eljön ide, és megtapasztalja, hogy mi is az a történelem. A szépség az igazi különbség, mert Pécs építészetileg ritkaságszámba megy.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő