23 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapZöldZónaÁllatbarátIjesztő, de nem bánt! Ez a védett darázsfaj jelent meg Pécsett

Ijesztő, de nem bánt! Ez a védett darázsfaj jelent meg Pécsett

Óriás tőrösdarazsak jelentek meg városunkban a napokban – hívta fel a figyelmet közleményében a Biokom NKft. Méretüknél fogva igen félelmetesek, de egyáltalán nem agresszív állatok. Védettséget élveznek, így nem is szabad elpusztítani őket.

Az elmúlt hét során a város több pontján is félelmetesnek tűnő óriás tőrösdarazsak jelentek meg, amelyeket nagy termetük miatt sokan összetévesztettek az agresszív lódarazsakkal.

Ezektől azonban nem kell félni

– hangsúlyozták a sajtóközleményben. Azt írták: nem regisztráltak még olyan esetet, hogy megcsíptek volna valakit. Emellett nem szabad őket elpusztítani, ugyanis védett rovarfajról van szó, egy-egy példány természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Az alapvetően magányosan élő fajnak májusban van a nászidőszaka, és leginkább fatuskók környezetében láthatjuk őket nagyobb rajokba verődve. Ilyenkor a nőstények petéiket lemezescsápú bogarak lárváira rakják, amelyekből a kikelő ivadékaik táplálkozni tudnak.

Heteken belül a nász véget ér, a rovartömegek maguktól el fognak tűnni. Ezt figyelembe véve a városüzemeltetési cég sem fogja a közterületen megjelenő példányokat irtani, de jelenlétükre az érintett terület elkerítésével és/vagy kitáblázásával felhívják a figyelmet.

Még egyszer tehát:

az emberekre, a társ- és háziállatokra teljesen ártalmatlanok,

ugyanakkor segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is. Még többet olvashatunk az érdekes állatokról a Magyar Madártani Egyesület honlapján, ide kattintva.

Óriási a különbség, darázs és darázs között… 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő