Hirdetés

A világ számos pontjáról érkeznek majd Pécsre az árnyszínház jeles képviselői: áprilisban rendezik a II. Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivált! 

Az április 1. és július 1. között zajló X. Színházi Olimpia keretében megvalósuló Bábművészeti Világtalálkozó részeként, Pécsett ismét megrendezik a II. Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivált – tájékoztatta lapunkat a MárkusZínház.

A kis pécsi teátrum már másodízben szervezi meg értékőrző és -teremtő céllal a belváros színházi tereiben az izgalmas rendezvényt, melyre április 19–23. között kerül sor.

Az árnyak tehát ismét életre kelnek Pécsen.

A szervezők azt ígérik, egy nyitott, rendhagyó fesztivállal készülnek, ami nem csak a fellépők számára és az egzotikus előadások felsorakoztatására koncentrál, hanem arra, hogy bemutassa a kultúra történeti vonatkozásait, valamint inspirálja a résztvevőkben lévő kreativitást és alkotókedvet.

Az esemény a hazai és nemzetközi művészek találkozására és együttalkotására is lehetőséget ad.

Az árnyszínház jeles képviselői a világ számos pontjáról érkeznek Pécsre. Összesen 11 országból 21 színházi előadás mutatkozik meg a fesztivál 5 napja alatt, és emellett számos kísérleti alkotó műhellyel, workshopokkal várják a szakmai közönséget, a színház iránt érdeklődőket és hozzáértőket.

Ide tart Indonéziából a világörökség részeként számon tartott wayang kulit árnyjáték egyik kiemelkedő dalang mestere, Ki Purbo Asmoro 19 gamelán zenésszel, akik élőzenével varázsolnak el bennünket a solo-i éjszakába.

A tradicionális templomi árnyjáték, a Tholpavakoothu mestere Ramachandran Pulavar Indiából érkezik családjával, akik 14 generáció óta éltetői és mesterei a tholpavakoothu játéknak. Ramayana előadásukkal bepillantást nyerhetünk a több száz éves élő hagyományba.

Görögországból Karagiozis mestere, az Anemodoura Theater látogat ide, aki a görög hagyományból ismert figurát kelti életre az árnyvásznon, 500 éve nevetteti a görög és török gyermekeket és felnőtteket egyaránt.

Árnyszínházi mesterek jönnek még Angliából, Belgiumból, Csehországból, Lengyelországból, Oroszországból, Spanyolországból, Oroszországból, és hazánkat is három bábszínház képviseli a Karakulit fesztiválon.

A programhoz kapcsolódó kiállításon bemutatkozik a négy nagy tradicionális árnybirodalom, ahol az öt nap alatt betekintést nyerhetnek az érdeklődők az indiai tholpavakoothu, az indonéz wayang kulit, a kínai ying-xi és a török karagöz árnyjátékok világába, ám emellett a modern európai irányzatokat is megismerhetjük.

További részletek ITT, ITT és ITT olvashatók.

Hirdetés