30 C
Pécs
szombat, július 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálItt vannak a legújabb látványtervek: így fog kinézni az új vásárcsarnok!

Itt vannak a legújabb látványtervek: így fog kinézni az új vásárcsarnok!

Nyáron elindult a több mint 3 milliárdos fejlesztés, mellyel Pécs teljesen új, modern és praktikusabban kialakított vásárcsarnokot kaphat. A városvezetés a bérlőkkel való folyamatos egyeztetés mellett indította el a munkálatokat. A munkaterületet idén nyáron adták át, az építési vállalkozónak pedig 18 hónapja van a munkára. 2022-re lehet tehát kész az új épület, amelyről a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója, Csúcs Zoltán árult el részleteket lapunknak. 

Mint azt sokan tudják, az előző városvezetés dolgozta ki és indította el a projektet. 2,8 milliárd forint támogatást nyert rá a város, ezt a támogatást emelte meg a kormányzat 416 millióval, vagyis 3,2 milliárd forintból épülhet meg így a vásárcsarnok. A munkálatok már el is indultak és mint azt Csúcs Zoltán elmondta, eddig terv szerint haladnak a járvány miatti nehézségek ellenére is.

A Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatójától a következő fontos információkat tudtuk meg az új vásárcsarnokkal kapcsolatban:

 • Jelenleg az alapozási munkálatokat végzik, eddig az ütemterv szerint tudtak haladni az építkezéssel.
 • A csarnoképület egy 13 ezer négyzetméteres területen helyezkedik majd el, az épület hasznos alapterülete 5600 négyzetméter. A tervezett összes alapterület – figyelembe véve a parkolót, kiszolgálólétesítményeket, gazdasági udvart is – 7500 négyzetméter lesz.
 • Közel 1000 négyzetméternyi zöldterületet terveznek kialakítani az épület környezetében.
 • Földszintes kialakítású épület lesz, amely megkönnyíti a benne történő áru mozgatását, továbbá nincs szükség teherliftek üzemeltetésére.
 • Az 5600 négyzetméteres hasznos alapterülethez majd kapcsolódik a déli oldalon egy zárt árufeltöltő udvar.
 • A csarnoképület mellett 47 új parkolóhelyet alakítanak ki terv szerint a vásárlók számára, a sorompóval elválasztott gazdasági udvaron pedig – külön az áruszállításhoz – teherautók és személyautók számára 33 parkolóhely lesz elérhető.
 • Az árufeltöltői és a vásárlói gyalogos forgalom teljesen különválik, előbbi délről, utóbbi pedig északról közelíti meg az épületet.
 • A telek északi-északnyugati részén kültéri elárusító pavilonokat, szökőkutat, valamint négy külső büfépavilont helyeznek el a tervek szerint.
 • A fejlesztéshez szervesen kapcsolódva az úthálózatot is megújítják: az Ipar utcában, a vásárcsarnoktól délkeleti irányban új körforgalmat építenek ki, ezzel biztosítva a csarnok biztonságos megközelítését és a forgalom csillapítását a most nagyon forgalmas Zólyom utca felől. Ezzel a vásárcsarnok előtt található buszmegálló körüli gyalogosforgalom is sokkal biztonságosabbá válik.
 • A büféknek és standoknak hátsó bejáraton, a vásárlói résztől elzárt folyosókon keresztül zajlik majd a feltöltése.
 • A tágas, jól megvilágított, nagy függönyfallal ellátott elárusítótéren belül 1900 négyzetméteren helyezik el az asztalokat. Ez multifunkciós térként is szolgál majd: az asztalok könnyen bonthatóan lesznek rögzítve a padlózathoz, hogy rendezvények megtartására is alkalmas legyen a hely.
 • Zöldség- és gyümölcs árusításához standokat alakítanak ki, melyekhez külön az áru mosására, előkészítésére alkalmas részek is tartoznak majd.
 • Több, különböző méretű kiadható üzletet alakítanak ki a délnyugati és az északkeleti sarokban is. Ez utóbbiban egy nagyobb kiadható üzlettér is helyet kapott, ami kertkapcsolattal rendelkezik, továbbá a vásárcsarnoktól függetlenül is nyitva tarthat.
 • A vásárlók és a dolgozók, valamint gazdasági tevékenységet folytatók külön vizesblokkot kapnak.
 • A mai kornak megfelelő gombavizsgálót alakítanak ki, hozzá tartozó irodával.
 • A büfék és standok között mindenhol elszeparált asztalokat és székeket helyeznek majd el, ahol kulturált körülmények között lehet elfogyasztani a megvásárolt ételt-italt.
 • 58 elkülönített egységből álló modern hűtőkamrát alakítanak ki.
 • Az a cél, hogy nagyobb szerepet kapjanak az őstermelők az új vásárcsarnokban. A helyi termelők számára külön részt alakítanak ki az épületen belül.
 • Modern és energiatakarékos megoldásokkal biztosítják a gépészetet: napelemes rendszert helyeznek el az épületen, továbbá körszerű fűtést, hűtést és légtechnikát építenek be. A fűtés és a melegvízellátás távhőről lesz biztosítva.

Mint azt Csúcs Zoltán kiemelte, a kivitelezés halad, de lehetnek még olyan megrendelői igények, amelyek kismértékben módosíthatják a jelenlegi terveket, illetve az épület megjelenését.

Jelen állás szerint azonban így fog kinézni az új vásárcsarnok: 

Hogy miért is van szükség erre a nagyberuházásra, arról korábban ITT írtunk

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő