6 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletJelzálogos ingatlancsomag: éles vita az online „közgyűlésen”

Jelzálogos ingatlancsomag: éles vita az online „közgyűlésen”

Közgyűlést helyettesítő online konzultációt tartott ma a pécsi képviselő-testület. Országos veszélyhelyzet idején a testület jogköreit a polgármester gyakorolja, egy személyben dönthet minden, az önkormányzatot érintő kérdésben. Péterffy Attila ugyanakkor havi rendszerességgel hív össze konzultációt, ahol a képviselők többsége dönt a különböző ügyekben.

A mai online konzultáción, amit a Pécs TV élőben közvetített, jórészt technikai jellegű előterjesztésekről szavaztak a képviselők. Az egyik napirendi pont azonban komolyabb vitát váltott ki. Az önkormányzat 2021-es vagyongazdálkodási irányelveiről szóló határozat elfogadása előtt Kővári János, a Fidesz-szövetséges ÖPE politikusa kért szót. Kővári a meghirdetett pécsi ingatlanfejlesztési igényfelmérés kapcsán elmondta, meg kellene határozni, hogy a szóban forgó önkormányzati ingatlanok közül melyek azok, amelyek közösségi célt szolgálhatnak, így nem adhatók el.

Miről is van szó?

  • A volt fideszes városvezetés által 2017-ben felvett állami hitel fedezetéül számos pécsi ingatlant vett jelzálog alá az állam. 
  • A pécsi önkormányzat ezeket az ingatlanokat most felszabadítaná, ezzel megteremtené a feltételeit annak, hogy az egyébként értékes ingatlanokat értékesíteni tudják. 
  • Az esetlegesen befolyó összeget a fideszes városvezetés által a csődhelyzet miatt felvett állami hitel következő részletének törlesztésére fordítanák.
  • Egy most induló akció keretében a városvezetés igényfelmérést indít a pécsiek körében arról, hogy milyen beruházási vagy fejlesztési szándék lehet ezekre az ingatlanokra
  • A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. honlapjára feltöltött ingatlanlista és helyszínrajzok alapján bárki megfogalmazhatja fejlesztési igényeiket, amit egy űrlap kitöltésével és visszaküldésével jelezhetnek a társaság felé június 15-ig.

Erre még nem volt példa: ingatlanfejlesztési igényfelmérést indít az önkormányzat

Ruzsa Csaba alpolgármester a Kővári által elmondottakra reagálva leszögezte: a jelzáloggal terhelt ingatlanok eladásából származó bevétel legalább felét az állami hitel törlesztésére köteles fordítani az önkormányzat. Emlékeztetett: annak idején Kővári is megszavazta ezen ingatlanok jelzálogba adását, amikor a város megkapta az állami gigahitelt. Rámutatott: egyelőre csak ott tart az ügy, hogy a PVH honlapján a pécsiek javaslatokat fogalmazhatnak meg az ingatlanok felhasználását illetően.

Péterffy Attila ehhez annyit tett hozzá, hogy még csak a „nulladik lépésnél” tartanak, egy igényfelmérés zajlik.

Kővári János a többek között a volt Bóbita bábszínház épületét, valamint az egyik kertvárosi kutyafuttató és a volt vidámpark területét említette olyan ingatlanokként a listáról, amelyeknek közösségi célú felhasználást kellene adni.

Siposné Bikali Éva, a DK képviselője szerint visszatetsző, hogy az ÖPE és a Fidesz képviselői belekötnek egy tervezett piaci alapú értékesítésbe, miközben az önkormányzatokat vérezteti ki az a fideszes javaslat, ami kötelezné őket arra, hogy rendkívül nyomott áron adják el bérlakásaikat. A képviselő szerint ezzel a javaslattal valójában azok a spekulánsok járnának jól, akik kihasználnák azokat embereket, akik nem tudják megvenni a lakást, amiben élnek.

Ruzsa Csaba ezt követően arról beszélt, hogy az előző városvezetésnek köszönhetően nyakig el van adósodva a város, amelynek ingatlanjai jelzáloggal „agyon vannak nyomva”. Mint elmondta, az önkormányzat vezetése azt akarja felmérni, van-e értelme töröltetni a jelzálogot ezekről az ingatlanokról, és hogy milyen fejlesztési igények mutatkoznak a lakosság részéről. 

Lovász István jegyző a vitához hozzászólva elmondta, létezik egy jogszabályokhoz kötött felosztása az ingatlanvagyonnak, ezen belül lehet akár további kategóriákat is felállítani.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint az alpolgármester által elmondottak a terelés kategóriájába tartoznak. Szerinte egyszerűen csak arról van szó, hogy olyan ingatlanok is benne vannak a csomagban, amelyeknek nem szabadna kikerülniük az önkormányzati vagyoni körből, ilyen például a kertvárosi kutyafuttató.

A Fidesz álláspontját tolmácsoló Csizmadia jóval visszafogottabb volt, mint az a közlemény, amit néhány napja küldött a Fidesz közgyűlési frakciója a sajtónak, és ami fontos kiegészítésre szorult.

Ingatlaneladás: tiltakozik a Fidesz, de közben fontos tényeket hallgat el

Ruzsa Csaba erre úgy reagált, hogy 2016-ban pont a fideszes városvezetés akarta eladni lakóparképítésre a szóban forgó kertvárosi kutyafuttatót, még piaci értékbecslést is végeztettek. Kijelentette: erről itt nincs szó, igényfelmérés folyik, és a kutyásokkal is egyeztetnek.

Kővári János annyit tett hozzá a témához a vita végén, hogy álláspontja szerint a közgyűlésnek kell döntenie arról, hogy a csomag mely ingatlana hogyan hasznosuljon.

A képviselők végül elutasították Kővári javaslatát és megszavazták a vagyongazdálkodási irányelvekre vonatkozó határozatot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő