15 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletJól kitömte megrendelésekkel volt pécsi szomszédait Csizi Péter

Jól kitömte megrendelésekkel volt pécsi szomszédait Csizi Péter

Elárasztotta megrendelésekkel közvetlen pécsi szomszédait a fideszes Csizi Péter, jelenlegi helyettes államtitkár, volt pécsi alpolgármester és országgyűlési képviselő előző munkahelyén, a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Kézmű, Főkefe és Erfo Nonprofit Kft.-k ügyvezetőjeként – derítette ki a Magyar Hang. A lap által beadott közérdekű adatigénylések nyomán kiadott szerződésekből kiderült az is, hogy az állami cégcsoport dolgozott a Mészáros Lőrinc-féle 2rule márka termékeinek előállításán. A cikk teljes egészében a nyomtatott Magyar Hangban olvasható, az alábbiakban annak kivonatos, rövid változatát közöljük.

Aki esetleg valamiért nem emlékezne: Csizi Péter Pécs fideszes alpolgármestere és országgyűlési képviselője is volt, egészen addig, amíg a 2018-as választáson az ellenzéki Mellár Tamás le nem győzte. Csizinek meghatározó szerepe volt a 2015-ös korrupciógyanús buszbeszerzésben, annak arca, egyik motorja volt. Az üggyel kapcsolatos perben tanúként hallgatta meg a bíróság. A per során kiderült, véletlenül éppen a buszbeszerzési folyamat legfontosabb időszakában tett villámlátogatást Hollandiában a szintén tanúként meghallgatott Bánki Erikkel, de állítása szerint csak kikapcsolódni mentek oda. 

A hatalmas választási buktát követően, „érdemei elismerése mellett” egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami cégcsoport élére került Csizi, mondhatnánk úgy is: nem hagyta az út szélén a párt. Ekkor kezdődtek a Magyar Hang által feltárt folyamatok.

Még három hónapja sem vezette a fővárosba költözött Csizi a cégcsoportot, egy megrendelés máris megtalálta egykori közvetlen pécsi szomszédjának cégét. Az egyik állami kft. – és ez külön elképesztő a történetben – a Mészáros Lőrinc-féle 2Rule termékek előállításán dolgozott. Ebbe kapcsolódott be Csizi szomszédjának cége, ami egyébként szintén ugyanabba a pécsi házba volt bejelentve, ahol Csizi korábban élt.

A megrendelés aztán rendszeressé vált, sorra jöttek a munkák az állami vállalatcsoporttól.

A lap három fontos kérdést tett fel ezzel kapcsolatban:

  • Milyen eljárásban választotta ki Csizi a volt szomszédjának cégét?
  • Kért-e másoktól is piaci ajánlatot az állami cégcsoport?
  • Olyan munkák voltak-e ezek, amelyeket a vállalat nem tudott saját erőből elvégezni?

Később még közelebb került egymáshoz megbízó és megbízott. A pécsi cég az állami vállalatcsoport üzletpolitikájának kialakításában is szerepet kapott, tanácsadói feladatokkal bízták meg. Mindhárom érintett cég havi nettó 6 milliót, tehát összesen havi 18 milliót fizetett ki ezért a munkáért a pécsieknek. Sőt, volt egy egyszeri négymilliós tétel is, átvilágításért.

Kiderült, a pécsi vállalkozásnál mindenhez is értenek: kaptak megrendelést munkáltatói fórum megszervezésére, eszközöket szereztek be a megbízónak, technológiai tanácsokat adtak, kereskedelmi-operatív feladatokat végeztek el.

Bár a koronavírus-járvány alatt némileg csökkent a megrendelésbőség, a pécsi cég éppen azokban az években érte el legnagyobb árbevételeit (4-600 millió forint), amikor Csiziék elhalmozták munkákkal.

Egy másik, de az érintett pécsi üzletember érdekeltségébe tartozó cég szintén 2018-től, Csizi színre lépésétől kapott megbízásokat, és a másik vállalkozással ellentétben még idén is szerződésben áll az állami vállalatcsoporttal. Ez a kft. is sorra kapta a szervezetfejlesztéssel, szoftverszolgáltatással kapcsolatos megrendeléseket.

Csizi ugyan reagált a lap kérdéseire, de a legfontosabb kérdésekre, például a kiválasztás mikéntjére nem adott választ. Mindkét cég mellett kiállt, hangsúlyozva, milyen sokrétű és fontos feladatokat végeztek.

Az érintett pécsi cégek tulajdonosai (akik a lap szerint egy párt alkotnak) szűkszavúan reagáltak a lap megkeresésére, egyikük az elért eredményeket emelte ki, míg az említett üzletember azt hangsúlyozta, hogy a Csizi-féle cégcsoport elégedett volt a munkájukkal, egyben perrel fenyegette meg a Magyar Hangot.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő