14 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapCsemegeJövőre akár 30 százalékkal emelkedhet a tanárok bére

Jövőre akár 30 százalékkal emelkedhet a tanárok bére

Újabb béremelésre számíthatnak jövőre a pedagógusok, ha megvalósulnak az oktatási államtitkárság szándékai – írja a Magyar Nemzet

Az elképzelések szerint az életpályamodell fejlesztésével párhuzamosan mintegy harminc százalékkal nőne a tanárok keresete 2020-tól. Az elmúlt években megvalósult bérfejlesztésekkel együtt ez összesen nyolcvanszázalékos átlagos emelést jelenthet 2013 óta.

A Magyar Nemzet számítása szerint egy húsz éve tanító, főiskolai végzettségű pedagógus 2010-ben bruttó 149 ezer forintot keresett, míg tavaly ez az összeg bruttó 301 ezer forintra emelkedett.

2013 és 2017 között a pedagógusok bére átlagosan ötven százalékkal nőtt, ahogy arról mi is beszámoltunk. Az intézkedés első ütemé­ben, 2013 szeptemberében átlagosan 34 százalékkal, 2014 szeptemberétől pedig minden évben további 3,5 százalékkal nőttek a fizetések. 2017 őszén újabb, átlagosan 3,5 százalékos béremelés történt.

Mindezt további harmincszázalékos béremeléssel fejelnék meg az oktatási államtitkárság tervei szerint jövő évtől, amiből a Karc FM Álláspont című műsorában Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára egyelőre csak annyit tudott megerősíteni, hogy kétszámjegyű, attraktív béremelést szeretnének jövőre.

Így alakulhatnak a pedagógusi bérek jövőre (Forrás: Magyar Nemzet)

Bódis József közölte: az elmúlt években egyre többen jelentkeznek tanári pályára, de a pályakezdőket hosszú távon meg is kell tudni tartani. Ehhez a bérrendezés és egy korszerűbb életpályamodell kialakítása mellett át kell tekinteni a tanárképzés rendszerét, professzionálisabbá kell tenni a pedagógus-továbbképzést, és nagyobb lehetőségeket kell biztosítani az oktatásirányításnak is.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő